Șomajul tehnic plătit de stat, în vizorul autorităților: ce se întâmplă după 15 mai, conform ministrului Muncii

Șomajul tehnic plătit de stat, în vizorul autorităților: ce se întâmplă după 15 mai, conform ministrului Muncii

Foarte mulți români se află la această oră în șomaj tehnic și sunt panicați de situația în care se vor afla după 15 mai. Ministrul Muncii și Protecției Sociale are însă o veste bună.

Pentru a mai ajuta un pic românii ale căror finanțe depind integral la această oră de statul român, Guvernul are un plan foarte bine definit în ceea ce privește șomajul tehnic. Violeta Alexandru a confirmat particularitățile respectivului proiect într-o discuție cu antreprenorii organizată de Clubul Oamenilor de Afaceri Liberali. În acel context, ministrul Muncii și Protecției Sociale a confirmat prelungirea perioadei în care șomajul tehnic va continua să fie plătit de către autoritățile de la Bucureși.

Pentru cel puțin două săptămâni, dacă nu o lună, românii aflați la această oră în șomaj tehnic vor continua să primească bani de la stat. „Foarte probabil vom prelungi măsura şomajului tehnic. Nu ne-am hotărât dacă pentru două săptămâni, până la începutul lui iunie, sau pentru încă o lună, dar cu siguranţă o vom prelungi, şi zilele acestea, până la sfârşitul săptămânii, o să luăm o decizie, funcţie şi de setul de decizii primare care trebuie luate, şi anume care sunt sectoarele despre care, conform evoluţiei pandemiei şi a deciziilor autorităţilor, estimăm că nu se va putea relua activitatea imediat.

Pe acestea vrem să continuăm să le sprijinim, pentru că nu au activitate şi noi le cerem să rămână închise. (…). Deci asta este de fapt provocarea de bază, să facem o listă cu cele care rămân închise încă o perioadă, cel mai probabil cele care presupun public numeros – spectacole, activităţi cu public, ceea ce sper să nu însemne restaurante, pentru că aici avem în vedere o măsură tip distanţare”, a afirmat Violeta Alexandru.

În practică, măsura plății șomajului tehnic, pe care o vedem la ora actuală, va fi înlocuită cu un alt mecanism. Acela va implica acoperirea de către Guvern a unei părți din costurile salariale ale angajaților reveniți la muncă. Este important de reținut că această nouă măsură va avea în vedere un cuantum mai mic decât cel oferit prin șomajul tehnic. Cu alte cuvinte, vei rămâne cu bani mai puțini decât puțin de acum.

„Deci în funcţie de decizia primită de aceste domenii, şi măsurile vor fi printre următoarele: continuarea şomajului tehnic, acoperirea unei părţi din costurile salariale, atât pentru contractele cu normă întreagă, cât şi pentru cele cu normă parţială de lucru. Nu cred că vom merge pe reducerea programului de lucru, ci vom folosi cele două variante din legislaţia de astăzi, şi anume contract cu normă întreagă şi contract parţial. O parte din costurile salariale vor fi suportate de stat, adică transformăm şomajul tehnic tot într-o formă de sprijin, în sensul în care o parte din costul salarial, rămâne să decidem procentul, nu va fi nici ridicol de mic, dar nu va fi nici 75%, cum este şomajul tehnic.

O parte din costul salarial îl acoperă statul, posibil pe un număr de câteva luni – până la trei luni, în aceeaşi sumă, după care va descreşte, perspectiva este de la multe luni, adică nu de trei, ci de cinci-şase, în primele luni în sumă fixă, după care descreşte, începem să descreştem din luna a patra şi tot aşa până în luna a şasea, dacă acesta va fi decizia finală. Aici urmează să ne consultăm cu dumneavoastră (cu antreprenorii, n.r.), varianta la care noi ne gândim este sub formă de rambursare, rămâne să discutăm în ce măsură vă creează probleme acest lucru. Văd că (în alte ţări, n.r.) se lucrează pe rambursare, adică pe rambursarea banilor de către angajator şi după aceea pe prezentarea documentelor la decont. Române să ne consultăm să ne daţi şi dumneavoastră un feed-back”, a precizat Violeta Alexandru.

Nu în ultimul rând, ministrul Muncii și-a lăsat o portiță prin care atrage atenția asupra faptului că aceste măsuri detaliate mai sus s-ar putea să sufere schimbări, înainte de adoptare. „Trebuie să ştiţi că ceea ce vă spun e o formă incipientă de lucru, în sensul în care noi (Guvernul, n.r.) am avut nişte discuţii interne şi eu mi le-am sintetizat pe partea mea de muncă, dar nu este un document final, pentru că ne consultăm cu sindicate, cu dumneavoastră, nu vreau să credeţi că mâine intru în Guvern, că am terminat, nu! Suntem la începutul acestui proces, dar luaţi cu o uşoară rezervă – sunt totuşi afirmaţii pe care vi le face cineva din echipa guvernamentală, dar e posibil să apară schimbări”, le-a comunicat ea antreprenorilor prezenți la eveniment.