Sfaturile medicului: Ce faci când o persoană apropiată e infectată

de: Teodora Tudosie
29 04. 2020

În contextul actual, dacă o persoană apropiată ție contractează virusul, e important de știut ce e de făcut după infectare.

Criza prin care trecem este, de departe, cea mai ieșită din comun prin care a trecut majoritatea locuitorilor planetei. Asta înseamnă că gestionarea sa nu vine din instinct, ci trebuie să ascultăm de experți și de autorități pentru a ști cum trebuie să ne comportăm în această situație. Chiar dacă, cel mai probabil, știi toate regulile legate de distanțarea socială, e posibil să nu știi ce e de făcut atunci când o persoană apropiată ție contractează virusul.

Petreanu.ro are informații de la un medic infecționist în acest sens.

În primul rând, e importantă reacția la primele simptome specifice virusului, în caz de infectare. În cazul în care o persoană experimentează febră, tuse, dificultăți în respirație, astenie, cefalee, dureri musculare, pierderea gustului și mirosului, trebuie să suni la 112. O ambulanța va veni și va transporta persoana respectivă la spital. Aici i se va face testul pentru COVID-19, însă până la primirea rezultatelor, va fi pus în izolare, pentru că este suspect.

Ce se întâmplă după confirmarea infectării

După ce o persoană este confirmată cu COVID-19, aceasta va fi izolată pe o secție de persoane infectate și va primi îngrijire medicală. În continuare, urmează ancheta epidemiologică realizată de Direcția de Sănătate Publică. Aceasta presupune identificarea contacților pacientului și izolarea acestora pe o perioadă de 14 zile, precum și testarea contactilor care prezintă simptome.

Persoanele aflate în izolare vor anunța medicul de familie și vor fi monitorizați telefonic de către acesta: zilnic sau o dată la două zile. Dacă dezvoltă simptome între timp, vor fi și ele testate pentru a vedea dacă e vorba despre o infectare.

Ce se întâmplă în caz de infectare, în funcție de situație

În cadrul unei familii, există mai multe situații cărora trebuie să le faci față, în cazul în care o persoană ajunge să fie infectată.

În cazul în care un părinte este infectat, însă copilul este asimptomatic, părintele va fi internat și izolat în spital, fară copil. Situația va rămâne așa până la negativarea testelor și dispariția simptomelor.

În cazul în care copilul are simptome și este diagnosticat cu COVID-19, acesta va fi internat și izolat împreună cu unul dintre părinți în spitalul de Boli Infecțioase. Va rămâne acolo până în momentul în care două teste efectuate la intervale de 24 de ore vor ieși negative și până la dispariția simptomelor.

În cazul persoanelor bolnave care locuiesc singure, acestea trebuie să urmeze aceeași procedură: să sune la 112 și să meargă la spital, unde i se fa face testul, să se vadă dacă este vorba despre o infectare. Va rămâne internată până când simptomele vor dispărea și vor fi 2 teste negative, efectuate la intervale de 24 de ore între ele.

Boala are patru stadii

Trebuie să iei în considerare faptul că există patru stadii ale bolii, în funcție de severitate.

Formă asimptomatică: persoane care nu dezvoltă simptome; în general persoane tinere, copii, din rândul contacților unei persone pozitive și simptomatice;

Formă ușoară: persoane cu simptome ușoare, febră, dureri de gât, tuse ușoară, astenie, stare asemănătoare unei răceli obișnuite;

Formă severă: în care apar dificultăți respiratorii, stare generală alterată;

Formă critică: atunci când pacientul are nevoie de internare în secțiile de terapie intensivă.