Câți români lucrează de acasă, de fapt: în Europa, suntem la coada clasamentului

de: Alexandru Puiu
14 12. 2020

În 2020, România a înregistrat o creștere spectaculoasă când vine vorba de numărul angajaților care au putut activa în regim de telemuncă. Din păcate, suntem, în continuare, la coada clasamentului UE.

În 2019, doar 0,6% dintre români și-au permis să lucreze de acasă, din totalul salariaților din România, iar aceia și-au putut desfășura doar sporadic activitatea din confortul căminului. În 2020, chiar și în cazul țării noastre, procentul a crescut până la 24%, conform unui raport publicat recent de Eurofund.

Această tranziție de la birou acasă s-a produs într-un ritm mult mai accelerat în România decât în restul Europei, din cauza handicapului acumulat în ultimul deceniu. Ca referință, până de curând, țara noastră se afla în coada clasamentului, pe ultima poziție, la capitolul telemuncă.

Pentru cea mai mare parte a ultimului deceniu, doar 0,1% dintre angajații români își permiteau să lucreze de acasă. O creștere mai mult sau mai puțin insignifiantă s-a produs în 2019, până la 0,6%.

În 2020, muncitorii români au ajuns să lucreze într-un procent de 24% fără să mai iasă din casă. Această valoare, după cum se poate vedea și în graficul de mai jos, a propulsat România 6 poziții în clasamentul UE27.

Analiza din spatele graficului de mai jos s-a desfășurat în luna iulie a acestui an, cu mențiunea că în martie 2020 eram în continuare pe ultima poziție în clasament. Ca referință, în martie abia a ajuns pandemia în România și au fost introduse primele restricții legate de deplasare.

Tot atunci, la începutul lunii martie, lideri europeni declarau că viața așa cum o știam s-a încheiat, cel puțin pentru o perioadă. Angajatorii au fost sfătuiți să apeleze imediat la telemuncă acolo unde se poate, iar în cazul ocupațiilor „esențiale” să reorganizeze modul de lucru pentru a evita îmbolnăvirile.

Revenind însă la telemuncă, în 2019, pe prima poziție s-a aflat Suedia, cu 31% dintre persoanele angajate activând uneori de acasă. La nivelul Uniunii Europene, în iulie 2020, aproximativ 40% dintre orele lucrate au fost lucrate de acasă.