Cât suferi, de fapt, după coronavirus: studiul care îți arată că vindecarea nu te scapă de probleme

de: Alexandru Puiu
13 07. 2020

În cazul în care te gândești că infectarea cu noul coronavirus Covid-19 nu este mai mult decât o răceală, un nou studiu atrage atenția asupra unei realități crunte.

Încercând să înțeleagă mai bine procesul de recuperare, după ce oamenii bolnavi s-au vindecat de coronavirus, un grup de cercetători au analizat 143 de persoane din Italia. Toți au fost spitalizați pentru cel puțin 2 săptămâni în urma infectării cu Covid-19 și au ieșit din spital doar după ce le-au ieșit analizele negativ.

Rezultatele studiului au fost publicate în Journal of the American Medical Association (JAMA), cu mențiunea că noul set de analize au fost făcute la două luni după ce italienii au ieșit din spital, conform Forbes. Dintre cei 143, 28 au avut nevoie de ventilație, mecanică sau prin intubare.

Concluziile au fost cât se poate de clare. Chiar dacă au trecut șaizeci de zile, procesul de recuperare este departe de a se fi finalizat. Când pacienții au fost evaluați din nou, la două luni de la primele lor simptome de COVID-19, niciunul nu a mai făcut febră sau nu a mai avut simptome acute de COVID-19, dar mai mult de jumătate dintre ei au spus că resimt o oboseală, iar 43 la sută au spus că au în continuare dificultăți în respirație. Aproape o treime dintre acești supraviețuitori au acuzat dureri de articulații și 22 la sută dureri toracale.

Doar 13% dintre persoanele vindecate de coronavirus au putut afirmat că nu mai au niciun fel de probleme de sănătate asociate pandemiei. În același timp, aproximativ jumătate dintre subiecți au acuzat cel puțin trei sau mai multe simptome de Covid-19.

Analizele din spatele studiului publicat în JAMA au fost însoțite de un chestionar. Din păcate, când vine vorba de calitatea vieții, 44% dintre ei sunt convinși că li s-a înrăutățit.

Studiul contrazice percepție generală că boala afectează doar vârstnicii. A fost realizat pe persoane cu vârsta între 19 și 84 de ani, cu o medie de 57 de ani. În final, noul studiu se adaugă dovezilor din ce în ce mai multe că unii oameni rămân cu sechele persistente, mult timp după ce virusul în sine nu mai poate fi depistat prin teste.