Cât de des îți schimbi telefonul: obiceiurile s-au schimbat mult în ultimii ani

de: Alexandru Puiu
19 07. 2020

Cei de la GSMArena și-au făcut un obicei din a crea sondaje pornind de la opinia cititorilor, iar cel mai recent vizează obiceiurile noastre de a ne schimba telefonul.

În 2020, telefoanele mobile sunt mai performante ca niciodată. Multe dintre ele fac o treabă impecabilă în a înlocui o cameră foto, iar când vine vorba de performanță brută, pentru jocuri video sau browsing de internet, nu prea ai ce să le reproșezi.

Partea interesantă este că, deși s-ar putea să nu ți se pară că vorbim de diferențe majore, obiceiurile noastre de achiziție sunt influențate semnificativ de acele aspecte de performanță menționate mai sus, conștient sau nu.

La ora actuală, conform sondajului publicat de GSMArena, numărul celor care își schimbă telefonul o dată la trei ani reprezintă o treime din utilizatorii de smartphone-uri. Foarte aproape sunt cei care își telefonul o dată la doi ani, în timp ce o valoare impresionantă de aproape 20% își cumpără alt terminal după patru ani de utilizare sau mai mult.

Motivele pentru care oamenii ezită să-și schimbe telefonul sunt multe și variază destul de mult de la o persoană la alta. Unii, de exemplu, evită să-și cumpere alt telefon pentru că nu are mufă de căști. Alții sunt pur și simplu frustrați de prețurile exorbitante care au ajuns să fie asociate acestor gadgeturi. În plus, bateria unui telefon bun ține fără probleme 2-3 ani, iar autonomia este un motiv important pentru a investi într-un nou aparat.

Același studiu realizat în urmă cu 2 ani, pentru comparație, a generat cu totul alte rezultate. Aproape 50% dintre cei chestionați au spus că-și schimbă telefonul la fiecare doi ani și 20% au afirmat că nu au nicio problemă în a-și înlocui aparatul în fiecare an. Doar 25% dintre participanții la studiu au spus atunci că fac o investiție într-un nou smartphone mai rar de doi ani, spre deosebire de 52% acum.