Cât de bună e vitamina C când ești bolnav, inclusiv în epidemia de acum

de: Teodora Tudosie
10 03. 2020
Adam Śmigielski / Unsplash

Vitamina C este, cu siguranță, benefică pentru corpul uman, însă e clar că nu va face vreo minune în lupta cu virusurile.

Odată cu izbucnirea epidemiei de coronavirus a crescut și gradul de importanță pe care-l dăm sănătății personale. Fie că vorbim de sfaturi de igienă personală sau recomandări medicale, internetul este plin de informații: unele extrem de utile, altele mai puțin sau de-a dreptul stupide.

Printre toate acestea se numără și un sfat legat de vitamina C. Așadar, unii influenceri de pe internet susțin că o cantitate mare de vitamină va îi va putea vindeca pe cei infectați cu COVID-19.

Ideea este una mai veche și vine chiar de la chimistul Linnus Pauling, care a și câștigat de două ori premiul Nobel. Acesta susținea prin anii ’70 că acest o cantitate mare din acest supliment alimentar ar trata răceala comună. Noul coronavirus aparține din aceeași familie de virusuri ca acelea care cauzează răceala comună sau gripa. Astfel, s-a ajuns la concluzia că o mega-doză de viamină C ar putea lupta și cu noul virus cu care se confruntă planeta.

Totuși, lucrurile nu stau chiar așa.

Cât de utilă este vitamina C în lupta cu virusurile

Înainte de toate, e bine să știi la ce e bună aceasta. În esență, contribuie la menținerea echilibrului redox în țesuturile corpului uman. Acesta se referă la reacțiile din interiorul celulelor care adaugă sau îndepărtează oxigenul: sunt esențiale pentru multe procese, printre care și generarea de energie în celule. Numai că, aceleași reacții pot crea și substanțe dăunătoare corpului uman.

Aici este utilă vitamina C, care poate reduce numărul acestor reacții dăunătoare și, de asemenea, ajută enzimele să creeze colagen, necesar pentru susținerea țesuturilor din corp. De asemenea, aceasta este utilă și pentru sistemul imunitar: mai multe studii au arătat că îl poate ajuta pe acesta să lupte cu virusurile și bacteriile.

Ce trebuie să iei în considerare e faptul că o cantitate prea mare de vitamina C în corp va face mai mult rău decât bine. Dozele excesive pot cauza simptome neplăcute precum greață, crampe sau diaree.

Cât de eficientă e împotriva coronavirusului

După cum am văzut, vitamina ajută corpul să lupte cu virusurile și bacteriile. Asta înseamnă că ar putea avea și un oarecare efect în lupta cu COVID-19. Totuși, nu înseamnă, nici pe departe, că o doză foarte mare de vitamina C te va proteja complet de virus sau că îi va vindeca pe cei care deja l-au contractat.

Spun asta și studiile anterioare, legate de răceală. Potrivit acestora, nu s-a găsit nicio dovadă concretă că această vitamină ar reduce frecvența răcelilior. Acestea au arătat că, totuși, contribuie la o mică reducere a duratei unei răceli obișnuite.

În încercarea descoperirii unui remediu pentru coronavirus, cercetătorii au început un nou studiu clinic în care folosesc doze foarte mari de vitamina C, pe care le administrează intravenos pacienților. Studiul se află abia la început și nu avem încă vreun rezultat concret.

Până la finalizarea acestora, nu avem nicio dovadă că vitamina ne poate vindeca de coronavirus, așa că cea mai utilă metodă de protecție o reprezintă tot spălatul des pe mâini.