Cât costă chiria în România la apartamente, comparativ cu Europa

de: Alexandru Puiu
13 01. 2020

Fiecare român își dorește să dețină apartamentul în care locuiește. Motivul pentru care puțini locuitori stau în chirie are însă legătură și cu prețurile exagerate ale chiriilor de la nor, raportat la salariul mediu pe economie.

O analiză recentă publicată de Wall Street atrage atenția asupra prețurilor de închiriere a locuințelor din România, raportat la piața din Europa. În mod previzibil, nu stăm foarte bine la capitolul costuri și, din acest motiv, 90% dintre români au optat să dețină locuința în care stau, chiar și dacă plătesc rata la ea pe termen lung.

Mai puțin de 10% dintre români stau în chirie, iar cel puțin când vine vorba de București, afinitatea românilor pentru a cumpără un apartament, în loc să-l închirieze, este ușor de înțeles. Nu de alta, dar raportându-ne la salariul mediu lunar net, un român dă mai mult pe chirie în Capitală decât dacă ar sta în Berlin sau Paris. Ca referință, costurile sunt similare cu Amsterdam.

Potrivit Numbeo, cea mai mare bază de date din lume cu informații și indicatori de prețuri rezidențiale, românii sunt dezavantajți când vine vorba de închirierea unui apartament. Pentru București, nivelul chiriei lunare este de 396,94 de euro în zona centrală a orașului, în timp ce la periferie, ai costuri de 268,59 de euro. În contextul salariului mediu net din București de 660 de euro, asta înseamnă că aproximativ 60% dintre încasări se duc pe chirie, în centru și 45%, la periferie. Ca să trăiești în condiții civilizate, singura ta șansă este să împarți costurile cu un coleg de apartament sau partener de viață.

În același articol, vedem că la Paris ai plăti doar 53% din salariul mediu net pe chirie, aproximativ 1176 de euro în centru, în contextul unui salariu mediu de 2219 euro. La periferie, costurile scad până la 832 de euro sau 44% din salariu.

La Bruxelles, unde salariul mediu net lunar este de 2290 de euro, chiria în centru este de 834 de euro, doar 36% din salariu. Costul scade până la 683 de euro la periferia capitalei europene sau 28% din salariu. În Londra este cea mai dificilă situație, aproximativ 74% din salariu mergând la plata chiriei. Britanicii au un salariu mediu net de 2749 de euro, dar o chirie în centru poate ajunge fără probleme la 2040 de euro sau 1433 de euro la periferie.