Cel mai scump pământ din România: unde se află terenul infim de un milion de euro

Cel mai scump pământ din România: unde se află terenul infim de un milion de euro

Dacă mai aveai vreun dubiu legat de faptul că ne aflăm la apogeul unei noi bule imobiliare precum cea din 2008, un teren de un milion de euro te va lămuri.

Bucureșteni sunt amatori când vine vorba de comercializarea unor terenuri la prețuri de la care ”îți cad plombele”. Meritul suprem în domeniu le revine celor din Cluj, care au ajuns să comercializeze suprafețe de pământ cu valori de un milion de euro.

Costă 2500 de euro pe metrul pătrat. Astfel, pentru o suprafață de 400 de metri pătrați în centrul Clujului ajungi la un milion de euro. Terenul se află pe strada Ilie Măcelaru, în apropierea parcului central. Suprafața a ajuns pe piață în urmă cu aproximativ o lună, fără să existe momentan vreun cumpărător. Argumentul principal al agenților imobiliari pentru valoarea fără precedent este că ”are un imens potențial.”

Dacă banii nu sunt o problemă, cei 400 de metri pătrați, conform agenților responsabili de vânzare, se pretează pentru dezvoltări imobiliare locative sau comerciale, ”datorită situării într-o zonă absolut exclusivistă a orașului”. Sfatul lor este ca viitorul cumpărător să facă un imobil pentru locuit cu parter comercial, în timp ce deasupra ai un hotel, o clădire de birouri sau o clinică.

Există mulți care sunt reticenți că valoarea de un milion de euro pentru 400 de metri nu este ancorată în realitatea cotidiană a Clujului. Senior brokerul agenției imobiliare care tranzacționează proprietatea, Tudor Marc, spune pentru actualdecluj.ro că oferta este ”nerealistă” și că nu se va vinde. ”Prețul apartamentelor în zonă e între 1.650 euro și 2000, fără TVA, semifinisat. Există deja și apartamente care se vând la prețuri și mai mari, la Platinia care e aproape, sunt 300 de metri, apartamentele finisate au prețuri între minim 2500 până la 3000 mp. Eventual asta e știrea spectaculoasă, se fac tranzacții de 2.500, chiar și 3.000 euro/mp, la revânzare, de la vânzător la vânzător persoană fizică, de exemplu un apartament de 60 metri pătrați la 165.000 de euro. Despre oferta aceea, la prețul acela nu se va vinde.

Noi știm că e un preț nerealist, dar a insistat doamna să-l publicăm. Doamna n-are niciun sorț de izbândă. Terenul nu se poate vinde la prețul ăsta. Coeficientul de utilizare a terenului e de 3, la 2.500 mp ar fi 800 de euro terenul în prețul final al apartamentului. La cut de 3 dacă ai 400mp de teren poți construi 1.200 mp total pe mai multe etaje, cu amprentă de 70%. La 400 de metri pătrați amprenta la sol a imobilului e 280 mp. 1.350 euro fără TVA ar fi costul construcției, și la 200 metri pătrați distanță e un constructor care vinde cu 1.650 plus tva. Pentru 300 de euro/mp, dacă există profit, nu prea se încurcă nimeni”. Marc spune că un preț realist, ”maxim-maxim”, ar fi de 1.500 de euro/mp, ceea ce ar face ca terenul să se vândă la un preț de peste o jumătate de milion de euro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: