Carteluri de droguri, transformate în organizații caritabile în pandemie: ce urmăresc, de fapt 

de: Teodora Tudosie
27 04. 2020
ABC News

Pe timp de pandemie, chiar și unele carteluri de droguri se poartă diferit, iar în Mexic avem unele dintre cele mai reprezentative exemple.

În statul sud-american, cartelurile de droguri au început să ofere mâncare celor care au nevoie. Totuși, aceste acte de caritate nu vin pur și simplu din bunătatea membrilor din cartel.

În ultima perioadă, numeroase grupuri au ajuns în presă pentru că au distribuit coletele cu obiecte necesare către persoane sărace, pe timp de pandemie.

Un exemplu este chiar Alejandrina Guzman, fiica șefului cartelului Sinaloa, Joaquin „El Chapo” Guzman. Aceasta distribuie acum cutii cu produse alimentare persoanelor în vârstă și sărace care nu au hrană în timpul pandemi coronavirus. Face asta prin intermediul companiei sale de fashion numită El Chapo 701 și numește produsele oferite „provizii Chapo”.

Potrivit autorităților, mai multe carteluri s-au „transformat” pe timp de pandemie în organizații caritabile și au început să ofere produse necesare celor care au nevoie de ele. Președintele Mexicului le-a spus cartelurilor să se oprească și, în schimb, să renunțe la violență.

Ce înseamnă, de fapt, aceste acte de caritate făcute de carteluri

Gestul reprezintă, de fapt, un fel de mișcare politică din partea cartelurilor. Prin produsele oferite în mod grauit, acestea speră să-i convingă pe cei care le primesc să le ofere la schimb susținerea. Pe scurt, cartelurile profită de faptul că programele de asistență socială din Mexic sunt ineficiente și nu ajută pe toată lumea.

„Exploatează teama publicului”, spune despre carteluri Sergio Tirrò, membru al Europol, brațul care se ocupă cu aplicarea legii în Uniunea Europeană.

Încearcă, de fapt, să-și exercite influența asupra teritoriilor pe care încearcă să le controleze, asta pe măsură ce fac față concurenței din partea guvernului, precum și a organizațiilor criminale rivale. „Cartelurile mexicane folosesc această situație pentru a-și consolida baza socială”, spune Falko Ernst, un analist al grupului Crisis, care se concentrează asupra Mexicului. De altfel, aceste colete alimentare sunt un mijloc eficient pentru realizarea acestui lucru.