Care sunt categoriile care trebuie să facă vaccinul primele? Ce spun specialiștii
Cine ar trebui să primească primul vaccinul COVID-19? Există multe teorii și analize ale multor specialiști din domeniu. Evident că obiectivul este ca toți oamenii să beneficieze de vaccin, însă care este ordinea categoriilor de persoane care vor fi vaccinate?
Recent, un grup care sfătuiește Centers for Disease Control and Prevention a votat cine trebuie să fie primul grup care va primi imunizarea contra noului coronavirus. Astfel, grupul de specialiști a votat cu un număr de 13-1 pentru a administra vaccinul mai întâi personalului medical (aproximativ 21 de milioane de americani). După aceea, urmează rezidenții vârstnici ai unităților de îngrijire pe termen lung (aproximativ trei milioane de americani).
Potrivit grupului, vor exista aproximativ 40 de milioane de doze de vaccin disponibile până la sfârșitul lunii decembrie în America. Deoarece primele vaccinuri vin în două doze – un vaccin inițial și mai târziu un rapel – asta înseamnă că aproximativ 20 de milioane de doze vor fi disponibile până la sfârșitul anului.
Cine și cum va primi vaccinul
De asemenea, au discutat despre „sub-prioritizarea” în cadrul fiecărei populații. Cu alte cuvinte, nu „toți lucrătorii din domeniul sănătății sunt pe primul loc”. Lucrătorii din domeniul sănătății care intră în contact direct cu infectații de Covid-19 sunt pe primul loc.
Dar asta nu este tot: nu putem vaccina o grămadă de oameni din aceeași unitate, în aceeași zi, deoarece efectele secundare ale vaccinului – care ar putea trimite acasă oamenii pentru o zi sau două – ar putea împiedica să lucreze un întreg și crucial grup de oameni deodată.
De exemplu, dacă se vaccinează tehnicienii sistemelor de urgență ale unui oraș întreg în aceeași zi, ar putea avea efecte secundare, iar serviciile medicale ar fi blocate temporar, provocând haos. Toți acești factori au fost luați în considerare în recomandările finale ale grupului.
Grupul deliberează și dezbate de luni de zile. Conflictul major aici este o problemă a cererii și ofertei, combinată cu alte câteva probleme: cine este cel mai expus riscului de a contracta coronavirusul? De asemenea, cine este cel mai expus riscului de a avea un caz sever dacă îl contractează? În cele din urmă, pentru cine va fi cel mai util?
Vor urma celelalte state exemplul SUA?
Toate aceste răspunsuri ar putea părea evidente. Ei bine, nu sunt. De exemplu: lucrătorii din magazinele alimentare și lucrătorii din magazinele mari (care s-au dovedit, cel puțin într-un caz, a fi un focar de COVID) sunt expuși mai multor persoane decât pompierii și polițiștii. Dar polițiștii și pompierii sunt considerați instrumente civice esențiale pentru păstrarea în siguranță a unei municipalități. Mai mult, care e situația în ceea ce privește siguranța vaccinurilor la populațiile vârstnice, care pot avea efecte secundare mai mari?
Câteva lucruri finale de remarcat, aici: comisia nu face parte din CDC, ci un comitet consultativ numit The Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP). Dacă CDC decide să aprobe recomandările grupului, acestea vor fi apoi codificate și distribuite în cele 50 de state. Acestea fiind spuse, statele nu au nicio obligație de a urma aceste îndrumări (dar, cel mai probabil, probabil că o vor face). Rămâne de văzut dacă celelalte state din restul lumii le vor urma exemplul în schema de vaccinare, atunci când vaccinul va fi disponibil.