Ar putea avea două vaccinuri anti-Covid, înainte de Crăciun: americanii sunt cei mai norocoși

Ar putea avea două vaccinuri anti-Covid, înainte de Crăciun: americanii sunt cei mai norocoși

În ultimele luni, s-a discutat foarte mult despre disponibilitatea primelor vaccinuri anti-Covid. În mod previzibil, unele țări vor fi mai privilegiate decât altele.

Din păcate, deși s-au făcut eforturi la nivelul Uniunii Europene pentru a nu exista discrepanțe între momentul în care fiecare țară va avea acces la un vaccin împotriva noului coronavirus, realitatea este un pic diferită. Din câte se pare, unele teritorii vor avea mai mult noroc decât altele de a trece peste pandemie.

Duminică, președintele Klaus Iohannis a afirmat că vaccinurile vor ajunge la primii Români la începutul anului viitor, dar cei care nu se află în grupurile de risc se vor putea vaccina abia în primăvară. La mai puțin de 24 de ore de la acel anunț, secretarul de stat al sănătății din SUA, echivalentul ministrului de la noi, a afirmat că americanii s-ar putea bucura de două tipuri de vaccinuri anti-Covid-19 înainte de Crăciun.

Declarația lui Alex Azar vine după ce Moderna Inc a devenit al doilea producător de vaccinuri care ar putea primi autorizație de urgență din partea FDA pentru distribuție în masă. În același timp, întâlnirea pentru discuția privind autorizarea vaccinului produs de Pfizer Inc a fost programată pe 10 decembrie, scrie Reuters.

În final, oficialul administrației de la Casa Albă a spus că vaccinul Pfizer are mari șanse să fie aprobat în doar câteva zile, în timp ce Moderna ar putea beneficia de același tratament la o săptămână după respectiva procedură.

Deși normalitatea pare un vis frumos după anul pandemiei de coronavirus, Alex Azar s-a aruncat la niște afirmații foarte curajoase după promisiunile legate de vaccinuri. ”Așadar, am putea vedea aceste două vaccinuri și să ne îmbrățișăm înainte de Crăciun”, a spus Azar într-un interviu acordat celor de la CBS.

Din păcate, chiar și cu această veste bună, distribuția vaccinului va funcționa în SUA după legea junglei. Guvernul va livra vaccinurile prin sistemul său național de distribuire a vaccinurilor, dar decizia referitoare la cei care vor fi vaccinați primii nu vine de la Casa Albă. În schimb, guvernatorii de stat stabilesc unde ar trebui să meargă mai întâi, a adăugat Azar. ”Ei vor stabili ce grupuri trebuie prioritizate”, a spus Azar.

Citește și: