Când statul „nu-ți mai dă aripi”: cum vrea să limiteze consumul de băuturi energizante

de: Ciprian Ioana
09 09. 2020

Guvernul a venit cu un proiect care prevede interzicerea vânzării băuturilor energizante în anumite locuri, cu scopul de a limita consumul.

Un proiect de Hotărâre de Guvern, pus în dezbatere publică, prevede ca vânzarea băuturilor energizante să fie interzisă minorilor în anumite spații. Sunt vizate spitalele, dar și automatele de diverse produse, dar excepție vor face clădirile de birouri.

Proiectul e asumat de Ministerul Sănătății și, după consultarea tuturor părților implicate, ar putea deveni lege.

De ce vrea statul să interzică băuturile energizante

Specialiștii susțin că aceste băuturi sunt extrem de nocive și au un conținut ridicat de zahăr. De asemenea, din cauza subtanțelor care dau energie, e posibil ca minorii care le consumă să se confrunte cu probleme cardiace. Acum, statul vrea să intervină.

Iată ce prevede, pe scurt, proiectul:

  • (1) Se interzice comercializarea băuturilor energizante persoanelor cu vârsta sub 18 an, inclusiv prin comerțul online și/sau alte metode de vânzare la distanță.
  • (2) Se interzice comercializarea băuturilor energizante prin automate, cu excepția celor amplasate în clădirile cu destinație exclusivă spațiilor pentru birouri.
  • (3) Se interzice comercializarea băuturilor energizante în unităţile sanitare şi în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv prin automate din incinta acestora.

Guvernul arată că proiectul are drept scop „protejarea sănătăţii populaţiei din România prin stabilirea unor măsuri privind prevenirea şi limitarea efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie, prin interzicerea comercializării băuturilor energizante către minori, prin desfăşurarea de activităţi de informare şi educare a populaţiei şi informarea consumatorilor cu privire la efectele consumului de băuturi energizante asupra sănătăţii”.

„Băuturi energizante sunt băuturile care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe, precum: cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central”, se arată în proiect.

Hotărârea a fost pusă în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, timp în care instituția așteaptă diverse puncte de vedere.