14 sept. 2019 | 09:02

Cum reacționează corpul la băuturile energizante, în 24 de ore: cât de periculoase sunt Red Bull, Monster, Burn și celelalte

ACTUALITATE
Cum reacționează corpul la băuturile energizante, în 24 de ore: cât de periculoase sunt Red Bull, Monster, Burn și celelalte

Încă din 2014, Organizația Mondială a Sănătății a clasificat băuturile energizante ca fiind un pericol pentru sănătatea publică. Ca să le eviți însă, ar fi bine să înțelegi cum funcționează și care este efectul lor asupra organismului, în 24 de ore.

Consumul de energizante este în creștere la nivel global. Foarte mulți oameni apelează la aceste artificii chimicale pentru a rezista când nu au timp să doarmă sau sunt foarte stresați. Din păcate, efectele negative ale poțiunilor ”magice” sunt de necontestat. În majoritatea circumstanțelor, ai fi mai câștigat dacă ațipești 30 de minute sau o oră, decât să consumi un Red Bull, Burn, Monster sau orice altă licoare menită să te facă să uiți de oboseală.

Pentru a te ajuta să conștientizezi efectele energizantelor asupra corpului uman, voi detalia procesele care se petrec în organismul tău pe parcursul a 24 de ore, din momentul în care ai luat prima doză. Acest material pleacă de la date publicate de Serviciul Național de Sănătate din Regatul Unit și de Administrația Medicamentelor și Alimentelor din Statele Unite (FDA). Până și creatorii Red Bull au publicat mai multe informații reale despre efectele produselor sale asupra corpului.

Cum funcționează băuturile energizante

redbull

În principiu, studiul a fost realizat pornind de la efectele unei doze de Red Bull, dar reacțiile sunt similare în cazul majorității energizantelor. Deși s-ar putea să aibă un gust diferit, indiferent dacă vorbești de Red Bull, Monster, Burn, Rockstar sau altceva, acestea au ingrediente și substanțe active foarte similare. Din acest motiv, ar fi bine să percepi acest articol ca un avertisment la adresa consumului de băuturi energizante, în general.

Toate băuturile energizante sunt promovate ca reprezentând un stimul eficient în sporirea performanței fizice și mentale. Ingredientul principal și stimulentul cel mai comun din acest creații este cafeina. Ca să iasă în evidență, anumiți producători combină cafeina cu alți stimulenți pe bază de plante, precum guarana sau ginseng.

Conform datelor obținute de Administrația Serviciilor pentru Abuzul Substanțelor și Sănătății Mentale, într-o doză de energizant găsești între 80 de miligrame și 500 de miligrame de cafeină. Ca referință, într-o ceașcă de cafea de 150 de mililitri ai aproximativ 100 de miligrame. Cantitatea de cafeină, de cele mai multe ori, este inscripționată pe etichetă.

O mare parte din ”energia” asociată cu energizantele este derivată și dintr-o cantitate masivă de zahăr. Într-o doză de Red Bull de doar 250 de mililitri, găsești aproximativ 27,5 grame de zahăr sau 7 cuburi. Într-o zi obișnuită, recomandarea medicilor este să nu depășești 38 de grame de zahăr.

Numărul studiilor care atestă efectele negative ale băuturilor energizante este foarte mare. Un studiu din 2013 a găsit o relație inversă între consumul de Red Bull, Burn, Monster sau Rockstar și sănătatea inimii. Un alt studiu atrage atenția asupra modului în care aceste poțiuni alimentează sau stârnesc alte practici nesănătoase, precum fumatul.

Ce se întâmplă în corpul tău în primele 24 de ore după ce ai băut un Red BullEnergy drinks

Conform datelor adunate de cercetători, cafeina îți intră în fluxul sanguin în primele zece minute după ce ai băut un energizant. Acest fenomen se reflectă într-o creștere a tensiunii arteriale și ritmului cardiac.

În următoarele 15-45 de minute, nivelul de cafeină din sânge este la apogeu. Asta înseamnă că, din poziția de consumator, vei fi mai alert și, în mod real, îți va crește puterea de concentrare.

”Cafeina este un drog foarte viclean, deoarece blochează adenozina, nucleozida reposanbilă de sentimentul de oboseală. Îți generează un salt în energie, generând în același timp molecule de dopamină în creier, care îți conferă starea de bine. Te simți mai alert și ai o părere mai bună despre tine.”, a explicat doctorul Stuart Farrimond într-un interviu acordat celor de la Daily Mail.

În timp ce cafeina este absorbită integral în sânge pe parcursul primelor 30-50 de minute de la consum, ficatul reacționează la acest proces prin procesarea și eliminarea în fluxul sanguin a unei cantități mai mari de zahăr. După aproximativ o oră, efectele cafeinei încep să dispară și s-ar putea să te confrunți cu o cădere de zahăr. Aceasta din urmă se manifestă printr-un nivel redus de energie și instaurarea stării de oboseală.

Ar trebui să dureze între 5 și 6 ore pentru ca nivelul de cafeină din sânge să coboare până la pragul de 50%. Această cantitate de timp se dublează în cazul femeilor care utilizează anticoncepționale. Există câteva particularități care influențează acest detaliu, dar cafeina ar trebui să fie eliminată din sânge după o medie de 12 ore.

Deși femeile însărcinate nu ar trebui să consume energizante, dacă fac asta, eliminarea cafeinei va dura semnificativ mai mult. Același lucru se întâmplă în cazul copiilor și adolescenților. Din acest motiv, băuturile energizante pot provoca probleme comportamentale și stări de anxietate la copii.

Când renunți, e ca și cum te lași de drogurimonster

După aproximativ 12-24 de ore de la consumul unei băuturi energizante, încep să apară mai multe efecte negative. Acestea sunt simptome apropiate de cele pe care le întâmpini când te lași de droguri, renunți la cafea sau fumat. Începi cu dureri de cap, irascibilitate, lipsă de răbdare și constipație.

În funcție de cantitatea de cafeină consumată, simptomele de mai sus pot persista până la 9 zile, iar severitatea lor poate fi mai gravă sau mai puțin gravă, în funcție de sex, vârstă și stare de sănătate. Persoanele care sunt dependente de băuturi energizante ca Red Bull, Burn, Rockstar, Monster și altele, dispariția siptomelor și adaptarea la un consum normal de cafeină pe zi, specific unei cești de cafea, poate dura până la 12 zile.

Nu în ultimul rând, este puțin probabil ca efectul energizantelor să mai fie la fel de vizibil în cazul persoanelor care și-au făcut un obicei din a le consuma. E ca și cum bei foarte mult, nu te mai îmbeți la lfe de repede, dar când te oprești, te doare captul la fel de tare, te îngrași la fel de tare, iar stare ta de sănătate ajunge pe butuci. În 2019, aceste date sunt mai importante ca niciodată, în contextul în care consumul de energizante a explodat la scară globală, iar vârsta celor care ”se bucură” de ele e mai scăzută ca niciodată. Un studiu recent a arătat că, cel puțin în Statele Unite ale Americii, 73% dintre adolescenți consumă cafeină în fiecare zi, prin cafea sau energizante.

Dacă îți place să abuzezi de cafea, ai grijă că efectele negative, după o anumită cantitate consumată, sunt apropiate de cele ale energizantelor. Ca referință, în timp ce un Red Bull are 80 de miligrame de cafeină, o cafea Americano Venti, în cel mai mare pahar de la Starbucks, are 300 de miligrame. În final, secretul stă în moderație. Un Red Bull pe lună nu este cel mai grav lucru la care te expui. Dacă ai băut însă două pe zi pentru o perioadă îndelungată, consecințele dezastruoase nu ar trebui să întârzie să apară.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele