Când se vor deschide restaurantele în România, de fapt: ”Românii au de respectat niște reguli simple”

de: Alexandru Puiu
03 07. 2020

Guvernul Orban se confruntă cu o situație foarte dificilă la ora actuală. Numărul de cazuri de coronavirus depistate crește constant, dar, presiunea legată de deschiderea restaurantelor este, de asemenea, copleșitoare.

Prima sarcină a guvernului liberal este să convingă oamenii să aibă grijă de sănătatea lor. Regulile care trebuie respectate sunt departe de a fi multe, dar este important să devină sfinte în fiecare colțișor al României, insistă premierul.

„Obiectivul nostru este să convingem cât mai mulţi români să se ferească, să respecte nişte reguli simple: să porţi mască în spaţii închise, să eviţi chiar afară dacă eşti un contact apropiat cu o persoană, că se ştie cum se transmite virusul. (…) Trebuie să respecţi nişte reguli simple de igienă – să te speli pe mâini, să te dai cu cu dezinfectat, nu e nimic complicat, sunt lucruri simple.

E adevărat că există, aşa, o tendinţă din partea unora de a nu respecta regulile, un spirit de frondă, dar toate acest reguli nu sunt inventate de cineva ca să facă rău cuiva, ci dimpotrivă, aceste reguli sunt necesare pentru a te proteja pe tine şi pe cei din jur de infectare”, a declarat Orban la B1 TV, întrebat dacă Guvernul mai ia în calcul starea de urgenţă. Cu alte cuvinte, izolarea forțată la scară largă este improbabilă la ora actuală, cu condiția să fim civilizați.

În ceea ce privește deschiderea restaurantelor, există cu siguranță disponibilitate în acest sens, dar proiectul trebuie să vină din partea oamenilor din industrie, nu a autorităților de la București.

„În măsura în care se ajunge la o întelegere legată de un set de reguli care să fie asumate şi de reprezentanţii HoReCa, noi avem disponibilitatea să deschidem restaurantele”, a spus Orban la B1 Tv. Motivul simplu pentru care problema ține mai mult de proprietarii restaurantelor, decât de guvern, are legătură cu lipsa posibilităților de control la scară largă. Proprietarii de baruri, terase și restaurante trebui să facă cea mai mare parte a muncii.

„Patronii de terase trebuie să facă o informare a clienţilor cu privire la regulile care trebuie respectate, astfel încât clientul să ştie foarte clar în momentul în care vine aceste lucruri simple. (…) Autorităţile statului nu pot să fie prezente în fiecare terasă, în fiecare restaurant, în fiecare magazin, în fiecare mijloc de transport în comun. Există o prezenţă, se fac controale, se dau sancţiuni, se dau amenzi, s-au şi suspendat autorizaţii pentru anumite firme care nu au respectat regulile.

Trebuie transportatorul, de exemplu, să aibă grijă, firmele, managementul companiilor sau cei care sunt implicaţi să fie alături de noi în respectarea regulilor. Nouă ne este foarte greu să controlăm tot şi nici nu e bine să controlezi tot într-o societate. Hai să fim cinstiţi, dacă îşi asumă cineva, înseamnă că vrea să controleze orice se întâmplă, în orice activitate, înseamnă că ne întoarcem cu 30 de ani în timp”, a menţionat premierul.

În opinia lui Orban, cazurile depistate cresc din cauza CCR și a avocatului poporului. „Este foarte greu pentru un Guvern să apere sănătatea şi viaţa oamenilor în condiţiile în care Parlamentul emite reglementări în care reduce posibilitatea autorităţilor de a asigura respectarea regulilor. (…) Nu vă mai spun de tot ce face aşa-zisul Avocat al Poporului şi tot ce face Curtea Constituţională. Acum e pusă sub semnul întrebării posibilitatea de a stabili măsura izolării pentru o persoană care este venită dintr-o zonă cu risc ridicat sau care a fost în contact cu o persoană diagnosticată. CCR, tot la sesizarea Avocatului Poporului, a anulat toate amenzile care au fost date”, a concluzionat premierul. .