Când se deschid școlile în România: Orban are mai multe variante și nu există una bună

de: Alexandru Puiu
17 04. 2020

Dincolo de baruri și restaurante, școlile au fost primele care s-au închis pe timp de pandemie în România. Premierul Ludovic Orban vrea însă neapărat să le deschidă în curând.

Ludovic Orban discută de câteva zile despre redeschiderea școlilor în România. În prima fază, s-a aruncat la data de 15 mai pentru acest eveniment, peste aproximativ o lună. Acum a verbalizat și alte ipoteze, dar având în vedere modul în care se desfășoară pandemia niciuna dintre variante nu este îmbucurătoare. Nu de alta, dar este improbabil ca pandemia să treacă până la momentul respectiv.

„După 15 mai este posibil să redeschidem şcolile. Dar este posibil să redeschidem pe 20 mai, pe 25 mai, pe 1 iunie. Când ne va permite, pe baza analizelor pe care le avem, contextul epidemilogic. Decizia depinde de cum evoluează dinamica infectărilor şi reducerea la maxim a oricărui risc pentru elevi şi studenţi.”, a declarat Orban, la Digi 24.

Mai multe decât orice, acest guvern își dorește ca elevii să termine anul școlar. În mod aproape inconștient, Orban a insistat pe faptul că în niciun moment nu s-a luat în calcul varianta amânării examenelor de Bacalaureat sau Capacitate. Copii trebuie să-și termine anul și, implicit, ciclul de învățământ, în opinia șefului Guvernului.

„Niciodată nu am luat în calcul amânarea anului şcolar sau neorganizarea examenelor, examenului de Capacitate, de Bacalaureat. Obiectivul nostru este ca toţi eleveii să finalizeze acest an şcolar. Atingerea acestui obiectiv şi modalităţile în care se vor organiza examenele, modalităţile în care vor fi pregătite toate acestea va depinde, repet, de contextul epidemiologic. Există o variantă în care se vor finaliza toate cursurile, toate orele în online. Este posibil să se dea examenele online, dar e posibil să se dea examenele în alte condiţii.

Sunt şi variante intermediare, de redeschidere graduală a şcolilor, fără clase pline. La noi sunt foarte mulţi elevi într-o clasă spre deosebire de alte ţări europene. Şi luăm în calcul inclusiv un scenariu de redeschidere graduală, sau o reîmpărţire a elevilor. Ministrul Educației, împreună cu specialiștii, lucrează la scenarii. Dar obiectivul nostru este ca toți elevii să încheie anul școlar, să-și dea examenele și să se înscrie mai departe pentru etapele urmatoare, intrarea la liceu sau adminterea la facultăți”, a afirmat Orban. În contextul în care vârful epidemiei este estimat să apară între 1-5 mai, este clar că decizia nu este cea mai inspirată pentru sănătatea copiilor.