Școala online, reglementată prin lege, în România: ce înseamnă asta pentru elevi și profesori

Școala online, reglementată prin lege, în România: ce înseamnă asta pentru elevi și profesori

Majoritatea profesorilor și învățătoarelor au improvizat în ultimele săptămâni soluții de predare online. În curând, întregul sistem de predare online va fi legiferat.

În contextul în care nu se cunosc foarte multe detalii despre durata pandemiei, în fiecare zi, oficialii din Ministerul Educației încearcă să ia măsuri pentru a-i ajuta pe elevi și profesori, în aceste zile grele. Cel mai recent act normativ în acest sens vizează desfășurarea online a cursurilor din învățământul preuniversitar.

Într-o intervenție la Realitatea Plus, Monica Anisie a făcut mai multe apeluri la profesori, elevi și părinți. Din câte se pare, cursurile online pentru învățământul preuniversitar vor fi reglementate printr-un act normativ, convenit de către Ministerul Educației cu profesorii, părinții și elevii. Precizările au venit din partea ministrului Educației, Monica Anisie, care a declarat într-o emisiune tv că face apel la profesori să țină legătura cu elevii și după vacanța de primăvară. Aceasta este o confirmare a faptului că vor sta acasă și după vacanța de Paști.

„Este necesar ca din partea Ministerului Educaţiei să se realizeze un act normativ şi pentru acest tip de învăţare – învăţarea online. (…) Vom reglementa în mod clar care sunt parametrii în care trebuie să se desfăşoare şi aceste lecţii online, pentru că este necesară o metodologie în acest sens, un act normativ care să stipuleze ceea ce este un răspuns la întrebările venite atât din partea părinţilor, cât şi din partea elevilor”, a spus Anisie.

”După această perioadă de vacanță vom veni și cu reglementări ca toate aspectele pe care le-am identificat în această perioadă de situație de urgență, să găsim răspunsuri la toate întrebările pe care ni le-au pus atat părinții cât și elevii, dar și cadrele didactice și să ajutăm la menținerea acestei legături dintre elevi și profesori”, a continuat Anisie.

„În această perioadă lecţiile online au fost lecţii de fixare a cunoştinţelor, de recapitulare a cunoştinţelor de până la momentul suspendării cursurilor. Nu au fost lecţii de predare, nu au fost notaţi elevii. MEC a făcut această precizare în sensul în care trebuie să găsim soluţii şi pentru acei copii care nu au acces la aceste lecţii online”, a mai spus Anisie.

Ministrul Educației a atras atenția asupra unei statistici importante legate de numărul elevilor care își permit să susțină cursurile de la distanță. Este vorba de peste 60% dintre ei, în timp ce 40% nu au condițiile financiare necesare.

„Suntem conştienţi că nu toţi elevii au posibilitatea de a avea acces la învăţarea online şi studiile pe care le-au făcut chiar şi reprezentanţii elevilor în ultima perioadă, dar şi cele realizate de către Ministerul Educaţiei arată că peste 60% dintre elevi îşi continuă învăţarea de acasă în spaţiul online. Este o provocare atât pentru profesori, cât şi pentru elevi. (…) Sunt şi elevi care nu au acces la acest tip de învăţare. (…) Şi pentru aceştia MEC a luat în calcul un parteneriat cu Televiziunea Română pentru ca aceştia să îşi continue învăţarea. (…) Fac un apel la colegii mei profesori ca după reluarea propriu-zisă a perioadei în care sunt suspendate cursurile să participe activ la această legătură cu elevii, şi anume, să încerce să găsească soluţii astfel încât legătura cu elevul să fie stabilită pentru fiecare profesor”, a spus ministrul la Realitatea Plus.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: