Descoperire importantă: bateriile sodiu-ion care le-ar putea înlocui pe cele tradiționale

de: Teodora Tudosie
03 06. 2020
Washington State University

Cercetătorii au ajuns la concluzia că tradiționalele baterii reîncărcabile litiu-ion ar putea fi înlocuite foarte ușor de altele, bateriile sodiu-ion.

Bateriile sunt extrem de importante pentru că fără acestea nu ți-ai putea folosi niciun dispozitiv. Totuși, cele tradiționale, bateriile litiu-ion, costă destul de mult să fie produse și nici materialele necesare pentru producerea acestora nu sunt ușor de obținut.

Oamenii de știință au făcut acum un pas important care ne va ajuta ca bateriile pe care le folosim în fiecare zi să fie mai ieftine și mai ușor de produs. Este vorba despre bateriile sodiu-ion, care ar avea ambele avanajele menționate. În cazul în care aceștia vor reuși să le facă pe cele Na-ion să funcționeze la fel de eficient ca cele Li-ion, problema ar fi ca și rezolvată.

Cercetătorii au produs până în prezent unul dintre cele mai bune seturi de rezultate pentru o baterie cu ioni de sodiu. Acestea pot reține la fel de multă energie ca cele Li-ion și funcționează la fel de bine ca unele baterii cu litiu-ion pe care le găsim în comerț. Echipa de cercetători numește descoperirea drept o „îmbunătățire majoră” în ceea ce privește cercetarea bateriilor sodiu-ion.

La ce ne vor ajuta bateriile sodiu-ion

Acestea vor avea o serie de utilități pentru oameni și planeta pe care locuim. În primul rând, se vor dovedi utile în special în ceea ce privește stocarea de energie la scară mare. Pe măsură ce se face trecerea la energia regenerabilă, stocarea acesteia va fi din ce în ce mai importantă. Asta înseamnă că vom avea nevoie de tehnologii cu baterii ieftine și simple de produs pentru a crea tehnologiile necesare.

Până în prezent, bateriile litiu-ion sunt mai eficiente decât bateriile sodiu-ion în ceea ce privește stocarea de energie și durata unui ciclu. Unul dintre motive este faptul că o mulțime de materiale potențiale utilizate pentru catod (partea bateriei care primește electronii) se inundă cu o acumulare dăunătoare de cristale de sodiu inactive care, în cele din urmă, „omoară” transferul de energie.

Pentru a rezolva această problemă, oamenii de știință au creat un catod cu oxid de metal stratificat și au dezvoltat un electrolit lichid cu ioni de sodiu suplimentari. Acest lucru a îmbunătățit performanța bateriilor Na-ion. Pe parcursul a 1.000 de cicluri, noua baterie Na-ion și-a păstrat peste 80% din energie. Acest lucr nu este suficient pentru ca acestea să ajungă deja pe smartphone-uri, însă reprezintă un pas foarte important spre tehnologia alternativă a bateriilor, una care promite multe, pe viitor.