IBM a creat bateriile care te vor face să uiți de clasicele baterii Li-ion

IBM a creat bateriile care te vor face să uiți de clasicele baterii Li-ion

Bateriile Li-ion sunt necesare pentru mai toate dispozitvitele pe care le folosești în fiecare zi, iar acum IBM vine cu câteva îmbunătățiri pentru acestea.

Compania americană a reușit să găsească o modalitate prin care să nu se mai fie nevoită să se bazeze pe metalele grele pe care, în mod tradițional, ar avea nevoie să le folosească pentru fabricarea bateriilor. În schimb, a descoperit o soluție mai prietenoasă cu mediul prin care să creeze baterii.

Deși sunt extrem de utile, bateriile tradiționale Li-ion au și o serie de dezavantaje: se încarcă greu, se descarcă și se deteriorează destul de repede. În plus, sunt și dăunătoare mediului. Asta datorită faptului că e nevoie de metale precum litiu, cobalt, mangan și nichel pentru fabricarea lor. Pentru a obține aceste metale, este necesară minarea acestora, proces care afectează atât mediul, cât și oamenii care se ocupă direct cu asta.

IBM spune că noile sale baterii au nevoie de trei noi elemente. Partea bună e că toate acestea pot fi extrase din ape. Astfel, s-ar reduce semnificativ daunele aduse mediului în urma procesului de extracție.

Poate acest lucru nu ți se va părea semnificativ, însă ar trebui să iei în considerare cantitatea de dispozitive care au nevoie de acest tip de baterii: de la telefoane, laptopuri și până la mașini electrice.

Ce pot să-ți ofere noile baterii IBM

Vestea și mai bună e că aceste baterii ar putea fi chiar mai bune decât cele clasice. Compania menționează că noile sale baterii au reușit să depășească bateriile tradiționale Li-ion la mai multe categorii. Bateriile sale au costuri mai mici de producție, se încarcă mai rapid, au o eficiență a energiei mult mai puternică și sunt și foarte puțin inflamabile.

Poate ajunge la 80% în doar cinci minute, fără a compromite capacitatea de descărcare.

IBM nu a menționat în ce stadiu se află aceste baterii. Totuși, pare suficient de optimistă pentru a fi încrezători că bateriile vor deveni realitate.

Citește și:
Sursa: techrepublic
Etichete: