Banca Mondială ”aruncă” bani în piață: la ce ajută sute de miliarde de dolari, în contextul pandemiei

de: Alexandru Puiu
05 04. 2020

Banca Mondială este cel mai important organ financiar la nivel global și tocmai a făcut un anunț foarte important, în contextul pandemiei de coronavirus.

Pentru că foarte multe țări se află deja într-o situație financiară foarte precară din cauza numărului mare de bolnavi cu Covid-19, Banca Mondială a venit cu o veste bună pentru statele care încearcă să facă față acestei provocări globale. Conform oficialilor World Bank, nu mai puțin de 160 de miliarde de dolari vor fi băgați în piață pe parcursul următoarelor 15 luni.

Este foarte important de reținut că scopul ajutorului financiar detaliat mai sus nu este sub nicio formă de a ajuta economiile suferinde sau micii întreprinzători din țările afectate de pandemie. În schimb, vor fi folosiți în mod exclusiv pentru a sprijini reacția țărilor la consecințele sanitare imediate ale pandemiei Covid-19, conform Agerpres.

Consiliul de administraţie al BM a aprobat joi „un prim set de operaţiuni de ajutoare de urgenţă pentru ţările în curs de dezvoltare din întreaga lume”, se arată într-un comunicat în care este menţionat un „prim set de proiecte, în valoare de 1.9 miliarde de dolari” destinat unui număr de 25 de ţări.

„În cadrul acestei proceduri accelerate, este în curs de pregătire sprijin pentru un alt grup de 40 de ţări”, a declarat preşedintele instituţiei David Malpass în timpul unei conferinţe telefonice, precizând că se urmăreşte „remedierea consecinţelor imediate asupra sănătăţii” ale pandemiei.

„Avem deja operaţiuni de răspuns în domeniul sănătăţii în peste 65 de ţări”, a afirmat el. „Ne străduim să consolidăm capacitatea ţărilor în curs de dezvoltare de a răspunde la pandemia COVID-19 şi să scurtăm timpul necesar redresării economice şi sociale”, a adăugat David Malpass.

David Malpass a insistat în special pe țările aflate în curs de dezvoltare și pe cele mai sărace din lume. În final, acestea vor fi cele mai sărace din cauza numărului mare de lipsuri cu care se confruntau deja. „Acestea suferă o dublă presiune, economică şi în planul sănătăţii”, a precizat oficialul BM.

India va fi cel mai mare beneficiar al primei etape de asistenţă, cu o facilitate de 1 miliard de dolari, urmată de Pakistan, cu 200 milioane de dolari, şi Afganistan cu puţin peste 100 milioane de dolari.