Pedepse dure pentru medicii care demisionează pe timp de pandemie: anunțul oficial al lui Orban

Pedepse dure pentru medicii care demisionează pe timp de pandemie: anunțul oficial al lui Orban

Tot mai mulți români cer măsuri aspre pentru valul de medici care au demisionat în ultima perioadă. Premierul Ludovic Orban are câteva soluții pentru această situație dificilă.

Un număr mare de medici români și-au dat demisia în ultimele săptămâni, din fiecare colț al țării. Unii români consideră gestul lor ca o formă de protest împotriva lipsei de dotări din spitale, absența măștilor, mănușilor și combinezoanelor. Alții clasifică demisia cadrelor medicale o formă de trădare la adresa țării și consideră că ar trebui să fie pedepsită la fel ca în armată. În contextul în care țara se află în stare de urgență, iar medicii puțini pe care îi avem sunt prima linie de apărare, faptul că pot părăsi arbitrar postul este absolut ofensator.

În acest set de circumstanțe foarte dificil, Guvernul ia în calcul mai multe soluții. S-ar putea interzice dreptul la liberă practică și prelungirea perioadei de preaviz pentru medicii care demisionează în această perioadă. Astfel, degeaba îți dai demisia pentru că trebuie să mergi la muncă.

În România, au demisionat deja câteva zeci de doctori, dar Orban cochetează cu varianta de prelungire a preavizului. ”Trebuie să mai avem o consultare cu cei din Ministerul Sănătății. Personal, nu aș opta pentru o variantă extremă, să li se interzică dreptul de liberă practică. Eu le-aș da dreptul să se mai gândească, adică să prelungim perioada de preaviz. Este posibil să facem asta în perioada de stare de urgență, prin derogare de la Codul Muncii”, a declarat premierul într-o intervenție la Europa FM.

În privința interzicerii dreptului de practică, Orban a menționat că acea propunere vine atât din zona politică, cât și din afara ei. ”Nu am o opinie clar formulată. Este ușor să spui să nu mai practice medicina, dar România și așa duce lipsă de cadre medicale. Avem nevoie de fiecare medic, de fiecare asistent medical, de fiecare personal cu experiență. Trebuie să asigurăm condiții mai bune în spitale, să cumpărăm materialele necesare, să asigurăm resursele necesare”, a adăugat Ludovic Orban.

Ca referință, situații în care medicii au ales să demisioneze de teamă să nu se îmbolnăvească pentru că nu au echipamente de protecție au fost înregistrate la spitalul din Orăștie, la Spitalul CFR din Timișoara, la cel de Neurologie din Brașov sau la Mioveni. La Spitalul Județean de Urgență Arad, 14 medici au demisionat sau au făcut cereri de pensionare în ultimele zile, invocând că își pun familiile în pericol, iar alte peste 80 de cadre medicale au intrat în concediu, potrivit managerului unității medicale, Carmen Lucuța.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: