Avertisment de la OLX: ce trebuie să știi ca să nu-ți iei țeapă cu anunțurile

de: Ciprian Ioana
14 12. 2020

OLX lansează un avertisment pentru această perioadă și vine cu câteva sfaturi care-ți vor fi de folos și te vor feri de escrocherii.

OLX arată că e o perioadă plină pentru vânzători, cu multe oportunități de a încheia tranzacții. Dar mai ales în perioada sărbătorilor, apar și riscurile. Și multe dintre ele au legătură cu atacurile de tip phishing.

În acest context, cel mai mare site de anunțuri din România vine cu câteva recomandări. De care ar fi bine să ții cont.

Sfaturile OLX pentru această perioadă

Platforma susține că a lansat lLivrarea prin OLX, care îți permite să vinzi către cumpărători din toată țara. Ce trebuie neapărat să reții e că încasarea sumei pentru produsele vândute pe OLX nu se face niciodată online, ci doar prin intermediul FAN Courier. După ce cumpărătorul verifică produsul și îl plătește, primești banii cash sau direct în contul tău, cel precizat de la bun început.

Ca să nu ajungi în situația de a ți se fura banii de pe card, ar fi bine să nu introduci nicăieri datele cardului tău bancar și să păstrezi conversațiile doar în mesageria OLX. Platforma nu are o soluție de plată cu cardul pentru produsele achiziționate prin platformă, așadar nu îți va cere numărul de pe spatele cardului tău bancar (codul CVV/CVC).

Atacatorii generează un link fals unde vânzătorilor li se cer datele cardului, soldul contului și codul CVV/CVC sub pretextul de a le fi făcută plata. Doar că încasarea sumei pentru produsele vândute pe OLX se face doar prin intermediul firmei de curierat care livrează produsul, prin ramburs.

Ar mai trebui să te ferești și să fii atent la:

Site-uri clonă

Uită-te atent la orice link pe care ți se cere să dai click, mai ales dacă îl primești prin WhatsApp sau altă mesagerie decât cea oficială OLX.

Conversațiile mutate pe alte canale

Dacă un cumpărător îți scrie prin WhatsApp că a făcut plata și îți cere să dai click pe un link pentru a vedea dovada, poți fi sigur că e o înșelătorie.

Numele expeditorului

Atacatorii personalizează numere de telefon cu denumirea unei companii de încredere și trimit apoi mesaje false, prin care îi direcționează pe utilizatori spre paginile proprii. Verifică-le cu atenție.

Limbajul și ortografia

Un mesaj scris cu multe greșeli și pe un ton de alertă, care îți cere să iei decizii prea rapide, ar trebui să îți trezească suspiciunea.

Dacă ai impresia că ești ținta unei tentative de phishing, ar fi bine să scrii la contact@olx.ro.