Criză doar pentru unii: la cât a ajuns averea bogaților lumii în pandemie

de: Ciprian Ioana
07 10. 2020

Lumea se confruntă cu crize provocate de noul tip de virus, dar se pare că bogații lumii nu prea-și bat capul cu așa ceva.

2020 e un an atipic și mai toată lumea s-a văzut obligată să învețe să se adapteze. Peste criza sanitară se conturează încet și o criză economică, deși efectele negative sunt resimțite deja în multe domenii. Nu-i, însă, la fel pentru toată lumea.

Bogații lumii, spre exemplu, nu prea-și fac griji.

Un studiu al companiei PwC arată că pandemia de coronavirus i-a făcut pe superbogatii din întreagă lume și mai bogați. Averile lor cumulate au crescut considerabil anul acesta.

Bogații, și mai bogați în pandemie

La sfârșitul lunii iulie, arată datele PwC, activele totale ale celor peste 2.000 de miliardari ai lumii au ajuns la un nivel record de aproximativ 10,2 trilioane de dolari. E, practic, un nivel care depășește vârful anterior de 8,9 trilioane de dolari, atins la sfârșitul anului 2017. Sporirea bogăției superbogatilor s-a datorat în parte recuperării piețelor bursiere, în timp ce investițiile în zone cu creștere rapidă precum tehnologia și îngrijirea sănătății s-au dovedit a fi în special ”motoare” de făcut avere, conform studiului.

În prezent 2.189 bărbați și femei au averi de peste un miliard de dolari. Și la această evaluare s-au luat în calcul mai toate bunurile deținute: de la numerar până la bunuri imobiliare și de lux, precum și acțiuni și companii listate la bursă. Din suma totală au fost scăzute chiar și datoriile.

În Germania, prima economie a Europei, spre exemplu, activele nete ale ultra-bogaților au crescut la 594,9 miliarde de dolari până la sfârșitul lunii iulie, după o scădere la începutul pandemiei de coronavirus. Numărul miliardarilor în țară a crescut de la 114 la 119.

Pentru raport, UBS și PwC au analizat datele de la 2.189 de miliardari din 43 de țări și au realizat interviuri cu 60 de miliardari. De precizat că averile sunt calculate pe baza declarațiilor oficiale din documente. Alte mecanisme de economisire, mai mult sau mai puțin transparente, nu au fost cuprinse.