Au transformat o mașină de jucărie într-un scaun robotic și au salvat viața unui copil

de: Alexandru Puiu
24 04. 2020

În unele țări, sistemul de sănătate public este terifiant de scump. Astfel, ajung oameni să caute alternative creative la probleme grave, precum cea a unui copil de doi ani.

Nu mai puțin de 20.000 de dolari îl costa pe micuțul din imaginea de mai sus un scaun cu rotile motorizat pentru a se deplasa liber. El are doar 2 ani și suferă de o afecțiune care i-a afectat semnificativ abilitățile motorii.

Deși pare un lucru minor, Cillian Jackson era incredibil de trist că nu se poate deplasa decât cu ajutorul părinților săi dintr-o parte în alta. În cea mai mare parte a timpului, era nevoit să stea nemișcat unde îl puneai. Dintr-un punct de vedere, un grup de elevi de la liceul Farmington din Houston, SUA i-au salvat viața. Acum are o șansă semnificativ mai mare de a duce o viață relativ normală derivată dintr-o mobilitate sporită.

Cillian Jackson s-a născut cu o afecțiune genetică. Aceasta nu i-a permis să meargă pe picioarele lui, chiar dacă își putea mișca mâinile. Încercând să-l ajute, părinții au căutat să-i cumpere un scaun cu rotile special pentru vârsta și dimensiunile sale, unul motorizat electric. În mod aproape absurd, echipamentul de care avea nevoie costă 20.000 de dolari, iar familia micuțului nu și-a permis această investiție. Statul american a refuzat să-i ajute, iar legislația din SUA nu permite unei persoane atât de mici să fie asigurată individual pentru ca măcar o parte din cheltuială să fie asigurată de autorități.

Pentru că nu a vrut să se dea bătut, tatăl micuțului s-a dus la fostul său liceu, pentru că știa că există în cadrul instituției de învățământ un club de robotică. Rogue Robotics a câștigat numeroase premii de-a lungul anilor pentru invențiile dezvoltate acolo. Când au aflat de povestea micuțului, nu au ezitat să-i creeze un mijloc de deplasare. În materializarea proiectului elevii de liceu au avut parte și de un pic de ajutor din partea cercetătorilor în robotică de la Universitatea Delaware, prin programul GoBabyGo! dedicat copiilor cu diverse forme de handicap.