07 ian. 2019 | 13:30

Toyota pune la bătaie 4 milioane de dolari pentru viitoarele scaune cu rotile

ACTUALITATE
Toyota pune la bătaie 4 milioane de dolari pentru viitoarele scaune cu rotile

Cei de la Toyota nu vor doar să facă mașini mai bune, ci și să modernizeze bătrânul scaun cu rotile. Pentru a face asta producătorul auto a pus la bătaie 4 milioane de dolari și cinci echipe au ajuns în finală.

Lumea din prezent nu este construită în mod egal pentru toată lumea și cei cu dizabilități motorii duc o viață grea în a se adapta la mediul înconjurător. De aceea este nevoie de o regândire, atât a spațiului urban, cât și a mijloacelor de transport.

Mobility Unlimited Challenge este o competiție pentru producerea unui scaun cu rotile modern ce a început acum trei ani. Acum, și-a stabilit finaliștii iar proiectele sunt cât se poate de interesante.

Qolo este un exoschelet/scaun cu rotile hibrid pe care poți sta în picioare sau așezat. Astfel, cei care nu-și pot folosi membrele inferioare ar putea avea o discuție la nivelul ochilor fără ca intelocutorii să se uite în jos sau să se aplece.

Cei de la Moby lucrează la un serviciu prin care persoanele cu dizabilități ar putea avea acces la dispozitive electrice pentru a se putea deplasa prin oraș, la fel cum tu poți închiria o bicicletă.

Scaunul cu rotile Pheonix Ai Ultralight este unul modern ce poate reduce vibrațiile și se poate reconfigura în funcție de modul de mișcare.

Quix este un exoschelet care împrumută tehnologie de la mașinile autonome și astfel să facă posibil mersul. Un ultim proiect este Evowalk, un dispozitiv care stimulează mușchii persoanelor care au probleme cu mersul.

Finaliștii vor primi fiecare câte 500.000 de dolari pentru a-și dezvolta produsele. Marele câștigător va fi anunțat în 2020 și acesta va fi premiat cu un milion de dolari. Nu există garanții că aceste proiecte vor fi și implementate, dar este bine că există astfel de competiții pentru a stimula creativitatea în acest domeniu.