Anunțul pentru cei care vor apartament la bloc. Decizia pe care ar lua-o cea mai mare bancă din România
Nu e o surpriză că, în mai puțin de două luni, sistemul bancar s-a confruntat cu câteva probleme mari. Mai nou, băncile din România se pregătesc de-o decizie radicală care influențează direct creditarea.
În ultimele două luni, cât România a fost în stare de urgență, piața imobiliară s-a văzut într-o situație dificilă. Și asemenea și băncile care acordau credite pentru locuințe. Conform ultimelor date, numărul tranzacțiilor imobiliare s-a prăbușit în aprilie până la circa 27.000 de contracte, conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
Totuși, anul a fost mai bun, per total. Volumul de tranzacții din primele patru luni îl depășește cu circa 2% pe cel din perioada similară a anului trecut. Decalajul față de 2019 scade puternic.
Banca Transilvania a venit cu o poziție privind creditarea pentru locuințe. Asta după ce ING Bank a anunțat că mărește avansul la 35%. BT ia în calcul o acțiune similară, dar nu pentru acum.
„Noi nu am modificat încă produsul de credit ipotecar în privința avansului, dobânzii sau alte caracteristici. Este un semn de stabilitate și încredere pe care îl dăm. Este foarte posibil, însă, să modificăm produsul de credit ipotecar. Este posibil ca și celelalte bănci să reconsidere acest nivel al avansului perceput la creditele ipotecare, cum au făcut-o și la criza precedentă. Trebuie să ne uităm la motivație: prima este percepția că valoarea de piață a unităților locative pe care băncile le vor lua în garație va scădea și, atunci, vor să se protejeza; a doua este așteptarea ca veniturile potențialilor cumpărători să scadă față de momentul în care contractează creditul.”
Romulus Andrei, director structured finance Banca Transilvania, conform Profit.ro
Pe ce se bazează Banca Transilvania în următoarea perioadă
Romulus Andrei a spus că va urma o revenire a volumului de tranzacții imobiliare. Și scăderea de acum o pune pe seama izolării sociale. Cum oamenii n-au putut face vizionări, n-au fost interesați nici de apartamente.
„Imediat ce piața va reveni la normal, vom vedea și o revenire a tranzacțiilor efectiv închise la cadastru. Au fost 2-3 luni în care nu s-a prea vândut nimic (apartamente noi – n.r.). Cred că vânzările vor reîncepe. În iunie și iulie vom vedea încheieri de precontracte. În funcție de succesul din vânzări pe următoarele 3-6 luni al proiectelor care acum au vândute 50-60% din apartamente, vom decide cum vom merge mai departe pe segmentul rezidențial.”
Romulus Andrei, director structured finance Banca Transilvania
De cealaltă parte, ING percepea un avans de doar 15% pentru creditele pentru locuință/imobiliare, dar a decis să crească valoare. Olandezii justifică modificarea nivelului avansului prin „politica riscului”.
Cele mai multe bănci percep, în acest moment, un avans de 15%. Există, însă, și excepții. Creditul imobiliar din afara Bucureștiului, spre exemplu, se acordă cu condiția unui avans de 35% – atât la BCR, cât și la Raiffeisen.