Toți românii care au cont bancar trebuie să știe: se aplică de acum și vizează direct creditele

Toți românii care au cont bancar trebuie să știe: se aplică de acum și vizează direct creditele

Criza generată de pandemie începe să-și spună cuvântul și îi obligă pe bancheri să schimbe strategia. ING a făcut un anunț referitor la creditele ipotecare care vizează zeci de mii de clienți care vor să apeleze la credite ipotecare.

ACTUALIZARE 22 MAI: „[…] condițiile pentru creditele imobiliare și de nevoi personale sunt reevaluate regulat. Astfel, în urma trecerii de la stare de urgență la stare de alertă și a relaxării restricțiilor de mobilitate, actualizăm avansul necesar pentru credite imobiliare de la 35% la 25%. În continuare, vom evalua condițiile de creditare pentru a păstra o politică de creditare responsabilă”, a transmis ING Bank.

Criza generată de pandemia de coronavirus determină băncile să-și schimbe strategia. Bancherii sunt mult mai precauți și nu se grăbesc să arunce cu bani și să acorde credite, ba din contră.

ING, spre exemplu, are un anunț pentru toți clienții interesați de un credit ipotecar în această perioadă. Avansul la un astfel de împrumut a fost urcat până la 35% și e posibil ca și alte bănci să facă la fel, după cum scrie Economica.

ING, anunț legat de creditele ipotecare

ING percepea un avans de doar 15% pentru creditele pentru locuință/imobiliare, dar a decis să crească valoare. Olandezii justifică modificarea nivelului avansului prin” politica riscului dusă de instituţia de credit”.

„ING Bank România a avut întotdeauna o politică de creditare responsabilă, ce ţine şi rata creditelor neperformante mult sub media pieţei timp de foarte mulţi ani. Această politică se traduce prin neîmpovărarea clienţilor cu datorii astfel încât aceştia să îşi poată plăti ratele în ciuda unor perioade dificile din punct de vedere financiar cu care se pot confrunta pe parcursul contractului lor. Politica de risc a ajutat clienţii ING şi acum un deceniu, la ultima criză financiară, când am avut un impact limitat asupra clienţilor şi activităţii băncii, mult sub piaţă.”
ING Bank

Banca a decis să-și reevalueze strategia acum, din cauza crizei.

„Politicile de creditare responsabile au stat întotdeauna la baza ofertei ING şi de aceea am reevaluat şi acum unele condiţii pentru creditele ipotecare sau de nevoi personale. Toate limitările implementate acum pentru produsele de creditare sunt temporare şi vor fi reevaluate lunar în perioada următoare, în funcţie de cum evoluează situaţia. Acestea vor fi mereu actualizate pe ing.ro.”
ING Bank

Cele mai multe bănci percep, în acest moment, un avans de 15%. Există, însă, și excepții. Creditul imobiliar din afara Bucureștiului, spre exemplu, se acordă cu condiția unui avans de 35% – atât la BCR, cât și la Raiffeisen.

E posibil, însă, ca decizia ING să fie copiată și de alte bănci din România, care au devenit mai precaute în această perioadă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: