Anunț de la Guvern: unde se pot semnala eventuale reacții adverse la vaccinul anti-Covid

de: Ciprian Ioana
28 12. 2020

Sfârșitul de an a adus și primele doze de vaccin anti-Covid în România, iar imunizarea a început deja în rândul medicilor. Dacă, însă, apar probleme sau eventuale reacții adverse, ele pot fi semnalate.

În contextul campaniei de vaccinare, Guvernul pune la dispoziția celor care se vaccinează o platformă specială, unde pot fi semnalate eventuale probleme. E vorba inclusiv de eventuale reacții adverse la serul care ar putea pune capăt pandemiei.  Anunțul vine de la Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

Instituția susține că pune la dispoziția pacienților si a profesioniștilor din domeniul sănătății noile fișe de raportare a reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19.

Unde semnalezi eventuale reacții adverse la vaccinul anti-Covid

Platforma dedicată e disponibilă pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului, într-o secțiune specială – adică AICI. 

Instituția susține că raportarea poate fi făcută atât on-line, cât și prin modalitățile clasice de raportare – completarea fișei de reacții adverse și transmiterea acesteia către Direcția Farmacovigilență și Managementul Riscului.

Autorităile precizează că înțelegerea noului virus este încă incompletă, inclusiv posibilele interacțiuni cu medicamentele pe care pacienții le iau:

“EMA și autoritățile naționale competente încurajează pacienții infectați cu noul coronavirus (COVID-19), să raporteze reacțiile adverse pe care le experimentează în urma administrării oricărui tip de medicament, inclusiv medicamente pentru tratamentul COVID-19, precum și medicamente pentru tratarea afecțiunilor preexistente, cronice, și medicamente pe care pacienții le-ar putea utiliza, în afara indicațiilor aprobate, pentru a trata COVID-19”.

Campania de vaccinare din România a început duminică, 27 decembrie. Într-o singură zi, au fost imunizate 960 de cadre medicale din spitalele din România. Primul român vaccinat a fost o asistentă de la Institutul Matei Balș din București.

În prima tranșă, au ajuns în România 10.000 de doze de vaccin anti-Covid, ser dezvoltata de companiile Pfizer și BioNtech. Următoarea tranșă va ajunge marți, 29 decembrie. Companiile au anunțat o eficiență de aproximativ 95%.