Cât de eficient este vaccinul împotriva Covid-19 în fața noilor tulpini de coronavirus

Cât de eficient este vaccinul împotriva Covid-19 în fața noilor tulpini de coronavirus

Marea Britanie a fost pusă în carantină de întreaga planetă în momentul în care a fost identificată o nouă tulpină coronavirus în regiune. Se pare totuși că vaccinul anti-Covid-19 este eficient și împotriva ei.

În cazul în care erai îngrijorat că te vaccinezi degeaba dacă ne vom confrunta curând cu o altă sau alte tulpini de coronavirus, realitatea nu este atât de sumbră. Cercetătorii sunt de părere că este posibilă scăderea eficacității vaccinurilor aflate în circulație împotriva variațiilor de virus, dar, cu siguranță, nu va deveni inutil.

„Vaccinurile recent dezvoltate au ca țintă proteina Spike a noului coronavirus, glicoproteină de suprafață a virusului, capabilă să declanșeze un răspuns imun. Aceasta este responsabilă de pătrunderea virusului în celulele umane (și, implicit, declanșarea infecției), prin legarea la receptori specifici care sunt localizați la nivelul tractului respirator și tractului gastrointestinal. Proteina Spike se leagă la acești receptori printr-o regiune denumită domeniu de legare a receptorului. Sistemul imun recunoaște proteina Spike ca fiind străină – similar momentului în care virusul pătrunde în organism și atunci când ea este produsă postvaccinal – și declanșează răspunsul imun în urma căruia se produc anticorpi.”, se arată în comunicatul comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva Covid-19.
Cu alte cuvinte, eficiența vaccinului poate să scadă împotriva noilor tulpini, dar acesta nu este un motiv major de îngrijorare. Nu acum. ”S-a demonstrat că anticorpii produși în urma infecției naturale cu virusul SARS-CoV-2 recunosc multe regiuni ale proteinei de suprafață a virusului (proteina Spike). Într-adevăr, modificarea acestor regiuni din cauza mutațiilor ar putea duce la scăderea eficienței anticorpilor (fie ei produși în urma infecției naturale sau în urma vaccinării). Dar, pentru ca acest lucru să se realizeze, ar fi necesară acumularea unui număr mare de mutații astfel încât să fie eliminată complet protecția conferită, iar acest fenomen ar dura o perioadă lungă de timp, luând în considerare rata de mutație a virusului.”, au menționat oficialii în același document.
Nu trebuie să fim ignoranți față de noile tulpini, dar nici nu trebuie să le percepem ca un motiv să nu te vaccinezi pentru că nu știi ce tulpini o să mai apară. ”Pe termen lung, această posibilitate nu poate fi în totalitate exclusă. Cu toate acestea, chiar dacă s-ar întâmpla acest lucru, nu ar fi necesară reluarea întregului proces de dezvoltare a vaccinurilor, ci doar adaptarea periodică a acestora la tulpinile circulante. Cel mai bun exemplu în acest sens îl reprezintă vaccinarea antigripală, pentru care recomandarea tulpinilor ce urmează a fi incluse în vaccin pentru fiecare sezon se schimbă anual, iar vaccinul este produs, testat și administrat într-un interval de doar câteva luni”, au concluzionat membrii comitetului.
Citește și: