ANAF se schimbă, milioane de români vor fi afectați. Nu mai scapă nimeni de povara taxelor și impozitelor
Sunt câteva lucruri care vizează o schimbare a ANAF, dar asta ar putea aduce mai multe probleme decât rezolvă. Scopul e de a crește eficiența colectării și de a extinde baza de impunere.
Pe de o parte, schimbările de la ANAF ar crește veniturile bugetare (în UE, România stă destul de prost la acest capitol), dar ar fi oferi un plus de fonduri pentru planul anunțat recent de Guvern. Cabinetul condus de Ludovic Orban a criticat măsurile din ultimii ani și promite o distribuire corectă a „poverii fiscale” prin rezolvarea breșelor create în ultimii ani de politicieni în Codul Fiscal.
În prezent, veniturile bugetare ale României sunt de 32% în PIB, față de Bulgaria la 38%, Cehia și Ungaria la 42% și Polonia la 44%. Asta în ciuda faptului că acele cote de impunere pentru impozitele mari sunt aliniate cu țările din regiune, conform Profit.ro. „[…] utilizând noi surse bugetare și valorificând absorbția integrală de fonduri nerambursabile se pot remedia decalajele de capital uman, inovare și dezvoltare care ne separă de media europeană într-o manieră accelerată și durabilă”, se arată în planul Guvernului.
Ce urmeză pentru ANAF, conform planului Guvernului
Guvernul intenționează să evalueze sistemul fiscal actual. Asta ar ajuta la identificarea slăbiciunilor structurale ale principalelor impozite și taxe. Apoi, ar trebui să propună măsuri de remediere a acestora.
„Mai multe modificări ad-hoc implementate în cursul ultimilor ani au subminat stabilitatea și transparența sistemului. Deși cotele de impunere pentru toate impozitele mari sunt aliniate nivelurilor practicate de țările comparabile din regiune, raportul general dintre veniturile fiscale și PIB din România este inferior. Cauzele principale ale acestei situații sunt bazele de impunere mai reduse și colectarea ineficientă. Un sistem fiscal mai echitabil, mai eficient, mai simplu și mai transparent ar susține mai bine activitățile din economia națională și ar contribui la rezolvarea problemelor de conformare.”
Guvernul
Măsurile de politică fiscală pe termen mediu și lung vizează: eliminarea din sistemul fiscal a distorsiunilor și a lacunelor care oferă contribuabililor posibilitatea de minimizare a poverii fiscale, subminând astfel corectitudinea și echitatea, simplificarea regulilor pentru a facilita conformarea și administrarea, și eficientizarea modului în care sistemul asigură o distribuire corectă a poverii fiscale.