Amenințare maximă: românii lăsați fără bani în conturi. Totul li s-a tras de la cartela SIM
Zeci de români au rămas fără bani în conturi după o operațiune de furt pusă foarte bine la punct și descoperită acum de Poliția Română.
Avantajele erei tehnologice sunt indiscutabile, dar această revoluție vine la pachet și cu riscuri, așa cum se întâmplă în cazul oricărui salt de acest fel. Zeci de români au rămas fără bani în conturi după ce o grupare a reușit să le acceseze conturile bancare. Totul a pornit de la telefoanele mobile.
Poliția Română transmite că cel puțin 50 de persoane s-au trezit cu conturile bancare sparte, iar prejudiciul se ridică la peste 100.000 de lei. Hoții au reușit să obțină datele acestora prin substituirea cartelelor SIM ale telefoanelor mobile. De asemenea, ar fi postat pe paginile de socializare ale victimelor sau ar fi transmis mesaje private persoanelor din listele de prieteni, solicitând transferuri de bani.
Amenințare maximă: cum rămâi fără bani în conturi dacă nu ești atent
Poliția a descins la nu mai puțin de 12 adrese din Brașov, Ilfov și București pentru destructurarea unei grupări suspectate că, prin substituirea cartelelor SIM, ar fi accesat fără drept conturi bancare și de pe rețelele sociale. 50 de victime au fost identificate până acum, dar numărul lor poate fi mult mai mare.
Mecanismul era simplu, dar extrem de periculos: membrii grupării ar fi înlocuit cartelele SIM alocate clienților de către companiile de telefonie mobilă, pentru a prelua controlul asupra numărului de telefon al victimei.
Aceștia ar fi contactat apoi succesiv operatorii call-center din cadrul rețelelor de telefonie mobilă, de la care ar fi primit date parțiale privind codurile de acces. După ce era obținut controlul asupra numărului de telefon, cei în cauză ar fi schimbat credențialele de acces la diverse conturi deținute de persoanele vătămate, iar ulterior ar fi obținut detalii referitoare la conturile deschise pe platforme de socializare, precum și informații legate de conturile bancare.
Așa au reușit să intre în conturile de internet banking ale victimelor, ar fi postat pe paginile acestora de socializare sau ar fi transmis mesaje private persoanelor din listele de prieteni ale victimelor, solicitând transferuri de bani în conturi deschise la companii de carduri preplătite.
Până în prezent, au fost identificate 50 de victime, prejudiciul total fiind de peste 100.000 de lei, precizează Poliția Română.