Acești copaci „comunică” între ei. Poate fi salvarea a milioane de hectare de pădure

de: Răzvan Băltărețu
02 08. 2020

Un tip special de tehnologie va fi utlizat pentru a afla care este rolul copacilor în combaterea schimbărilor climatice și cum poate fi amplificat.

Proiectul de cercetare va fi realizat de un parteneriat între Vodafone, Departamentul de Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale al Marii Britanii (Defra) și Forest Research. Strategia implică atașarea de scoarța copacilor a unor senzori creați special pentru a putea rezista la condiții climatice extreme. Timp de trei luni, durată în care tehnica va fi probată, senzorii vor putea transmite informații către cercetători.

Tehnologia folosită este oferită de Vodafone și face parte din abordarea Internet of Things (IoT). Dispozitive conectate la copaci transmit date către alte dispozitive interconectate, fără a fi nevoie de intervenție umană. Utilizând astfel de tehnologii, oamenii de știință vor putea cerceta zone care până în momentul de față erau inaccesibile.

“Acest parteneriat folosește noua tehnologie IoT pentru a îmbunătăți nivelul de înțelegere a impactului pe care schimbările climatice îl au asupra pădurilor noastre, ceea ce va ajuta la crearea de politici publice mai bune”, afirmă Malcolm McKee, șef al departamentului de tehnologie al Defra, citat de Euronews.

Informațiile pe care cercetătorii le așteaptă de la acest proiect se îndreaptă către parametri cheie precum temperatură, umiditate, nivel de creștere a arborilor și nivel de umiditate a solului.

Informațiile de care au nevoie oamenii de știință

În mod concret, cercetătorii speră să afle mai multe despre capacitatea copacilor de stocare a carbonului. Apoi, informațiile descoperite pot fi valorificate în crearea tehnologiilor necesare combaterii schimbărilor climatice.

Dacă perioada de probă a tehnologiei va avea succes, există speranțe în extinderea utilizării acesteia și în alte domenii de cercetare. Ar putea reprezenta un pas semnificativ în îmbunătățirea calității și cantității informaționale la care cercetătorii pot avea acces.

Partenerii proiectului de probă acționează în mai multe direcții în ceea ce privește problemele de mediu. Vodafone a anunțat că urmărește ca în următoarele 12 luni întreaga sa rețea de telecomunicații de pe teritoriul Europei să fie alimentată cu 100% energie regenerabilă.

Defra a propus planuri de creștere a nivelului de împădurire în Marea Britanie cu 30 000 hectare pe an până în 2025. Schema de proiect va fi sprijinită cu o sumă de 640 milioane de lire provenită din Fondul pentru Climă și Natură.