Robotul Facebook care duce internet unde nici nu te aștepți: de ce e atât de special
Facebook are planuri mari în zona conexiunilor la internet și are un departament întreg dedicat acestui scop. Din când în când, mai anunță ceva progrese în acest proiect, iar ultima știre se referă la acest robot pe care compania lui Zuckerberg l-a pus la treabă.
Facebook vrea să ducă internet în zone defavorizate și lucrează la acest plan de ani de zile. Departamentul special creat pentru așa ceva – Facebook Connectivity – investește de ceva vreme în zona asta și mai anunță, din când în când, progrese.
Acum, a prezentat un robot creat special pentru a întinde cabluri de fibră optică pentru a facilita accesul la internet. Facebook se folosește de un robot tocmai pentru a asigura costuri mici de implementare. Cu alte cuvinte, conexiune la internet creată chiar cu bani mai puțini decât în țările dezvoltate.
Robotul de la Facebook care întinde cablurile de internet
Important de precizat că Facebook nu se transformă într-un furnizor de internet. Compania lui Mark Zuckerberg doar a venit cu această tehnologie, care înseamnă costuri mai mici de implementare, o tehnologie pe care vrea să o licențieze pentru companiile de cablu și internet. Prima compania care s-a arătat încântată de idee și va folosi sistemul Facebook este NetEquity Networks.
Tehnologia va fi folosită începând de anul viitor. Iar alegerea companiei nu e întâmplătoare, deși Facebook susține că nu deține niciun pachet de acțiuni la această companie. Numai că presa americană a sesizat că fondatorul NetEquity Networks este Isfandiyar Shaheen, fost consultant la Facebook.
Robotul de la Facebook lucrează asemenea unui păianjen care-și întinde pânza. Diferența e că sistemul companiei lui Zuckerberg întinde cabluri pe kilometri întregi și o face într-un sistem inovativ, rotindu-se pe toată lungimea cablului.
Cum spuneam, Facebook are planuri mari pentru a aduce internet în zonele defavorizate, în special cele din Africa. Lucrează în paralel și la un cablu de internet uriaș, pe care-l va monta pe fundul mării, pentru a facilita accesul la internet și-n anumite regiuni din Africa. Cablul are o lungime de 37.000 de kilometri și va fi desfășurat în jurul Africii.
Va oferi conexiune la internet pentru 23 de țări din Africa, Orientul Mijlociu și chiar și Europa, țări care vor fi interconectate prin acest proiect al companiei lui Mark Zuckerberg. E un semn clar că tot mai multe companii din Sillicon Valley au interese în Africa, fie de extindere, fie pentru investiții.