Ce riști când folosești un VPN gratuit pentru intimitate online

de: Teodora Tudosie
20 03. 2019

Ca orice serviciu, VPN-urile premium sunt mai bune decât cele gratuite. Dai un ban, dar știi măcar că nu-ți sunt colectate datele.

La nivel global, 25% din utilizatorii de internet folosesc VPN-uri, în special pentru a accesa conținut de entertainment, precum Netflix.

Un VPN este un instrument care stabilește o conexiune sigură între tine și server. Permite astfel transferul sigur de date prin protocoale de criptare. Astfel, te protejează de ochii curioși sau de atacuri ale hackerilor. Totuși, nu toate sunt le fel de sigure precum par, mai ales cele gratuite.

În 2018, folosirea lor a crescut cu 165% față de anul anterior.

Și pentru că există cerere, s-a creat și ofertă. Astfel, au început să apară servicii de VPN gratuite. Acestea par să aibă multe dezavantaje, de la limita mică de date pe care le poți folosi, la restricționarea utilizatorului la un număr mic de device-uri, până la viteze de streaming extrem de proaste. Mai mult, de multe ori acestea au perioade în care nu funcționează.

Pe lângă faptul că oferă mult mai multe avantaje și beneficii, VPN-urile plătite sunt infinit mai sigure. Totuși, utilizatorii insistă să le folosească pe cele gratuite. Asta fără să se gândească la riscurile la care sunt supuși.

De ce să nu folosești VPN-uri gratis

O analiză asupra riscurilor de securitate ale VPN-urile fără bani a arătat că există mai multe probleme. Experții studiat 238 de astfel de rețele și au ajuns la concluzia că 38% conțin un fel de malware: adware, riskware, spyware etc. Totul fără știința utilizatorilor.

Security Today numește aceste servicii gratis drept „ferme de date” care monitorizează, colectează și vând datele utilizatorilor către companii și autorități.

Techradar dă ca exemplu negativ VPN-ul Hola. Este o rețea peer to peer unde fiecare utilizator funcționează ca un nod, deci traficul altor utilizatori trece prin dispozitivul tău. O investigație Trend Micro a arătat că Hola folosește device-urile utilizatorilor ca noduri în scop comercial, dar și că pot fi folosite de hackeri pentru un atac de tip botnet.

Unele chiar menționează că-ți colectează și transmit mai departe datele chiar în politica de confidențialitate, printre care și activitatea de pe web sau din browser, informații ale contactelor tale, date ale conturilor și chiar informații financiare. Sunt folosite apoi pentru reclame targetate.

Deci data viitoare poate te gândești de două ori atunci când alegi un VPN gratuit în locul unuia plătit.