Vaccinul împotriva cancerului învață organismul să distrugă tumorile

de: Bianca Prangate
12 04. 2019
iStock

Cercetătorii au descoperit un nou tip de imunoterapie pentru cancer, care ar putea să învețe organismul uman să distrugă tumorile.

Cercetătorii care au descoperit această tehnică de imunizare sunt cei de la Mount Sinai din New York. Imunoterapia funcționează prin injectarea tumorilor maligne cu anumiți stimulenți. Astfel, „atenția” sistemului imunitar este atrasă, pentru ca acesta să poată să distrugă formațiunile canceroase.

Metoda s-a dovedit a fi promițătoare în rândul pacienților cu forme avansate de limfom non-Hodgkin (care rezistă la tratamentele convenționale). Momentan, ea este testată și pe alți pacienți care suferă de forme agresive de cancer.

Prin această metodă, tumorile devin „fabrici de vaccin pentru cancer”. Teoretic, ideea că celulele albe ar putea fi folosite pentru a ataca țesuturile canceroase are sens – trebuie doar echipate cu echivalentul chimic al unui afiș cu „Wanted”. Practic, e mai complicat de atât însă.

Spre exemplu, tumorile știu să se deghizeze. Membranele lor pot părea normale, mulțumită punctelor de control, indicând sistemului imunitar că sunt cât se poate de normale. Imunoterapia prin blocarea punctelor de control reușește să inhibe deghizarea, astfel încât celulele albă reușesc să își facă treaba. Doar că sunt și tumori maligne care nu cedează în fața acestor terapii, cum ar fi limfomul non-Hodkin.

Tocmai de aceea, cercetătorii de la Mount Sinai au vrut să vadă cum ar putea celulele albe să fie antrenate să recunoască mai ușor și formele mai agresive de cancer. Astfel, au descoperit că ele au nevoie doar de o mână de ajutor, care ar putea veni sub forma celulelor dendritice, care acționează precum o amorsă. Pentru a chema celulele dendritice la datorie, e nevoie de câțiva stimulenți. Astfel, cercetătorii au realizat vaccinul pentru cancer.

Vaccinul a fost testat în teste clinice pe 11 pacienți care sufereau de stadii avansate ale limfomului non-Hodgkin. S-a dovedit că răspunsul celulelor albe a crescut în urma administrării vaccinului, iar rata de remisie a crescut.

Descoperirea cercetătorilor de la Mount Sinai este promițătoare atât pentru pacienții care suferă de limfomul non-Hodgkin. Întregul studiu a fost publicat în Nature Medicine.