Cum au ajuns urșii Koala să fie pe cale de dispariție

de: Bianca Prangate
26 05. 2019

În Australia au mai rămas mai puțin de 80.000 de ursuleți Koala, ceea ce face ca specia să fie pe cale de dispariție din punct de vedere funcțional.

Nu este clar câți urși Koala au mai rămas în Queensland, New South Wales, Victoria, South Australia și Australian Capital Territory – cert este că aceștia sunt vulnerabili în fața amenințărilor. Printre aceste amenințări se numără defrișările, bolile și efectele schimbării climatice. Atunci când numărul de urși Koala ajung sub o valoare critică, aceștia nu mai pot produce următoarea generație, ducând într-un final la dispariția speciei.

Vreme de milioane de ani, urșii Koala au fost o parte importantă a sănătății pădurilor de eucalipt prin consumarea frunzelor din coroanele copacilor. De asemenea, excrementele lor ajută la reciclarea nutrienților. Fosilele lor datează de mai bine de 30 de milioane de ani, iar oamenii de știință cred că urșii Koala au fost cândva o sursă de hrană pentru animalele carnivore din capătul superior al lanțului trofic.

În luna mai a anului 2012, urșii Koala au fost declarați ca fiind pe cale de dispariție în Queensland, New South Wales, Victoria și South Australia. Procentele de pierdere a populațiilor de Koala din aceste zone au fost de 53%, 26%, 14%, respectiv 3%.  Urșii Koala din Victoria și South Australia sunt în mod special vulnerabili în fața mai multor amenințări, printre care lipsa de diversitate genetică.

Amenințările asupra populațiilor de Koala rămân constante, din păcate. Cea mai mare o constituie pierderea habitatului format din păduri de eucalipt – păduri atât de esențiale pentru traiul și prosperitatea acestei specii. Dacă aceste păduri nu sunt protejate, restaurate și extinse pe porțiuni mai mari, atunci ursuleții Koala își vor păstra în continuare statutul de a fi pe cale de dispariție din punct de vedere funcțional – și adeseori, după acest punct, nu se mai pune problema dacă vor dispărea, ci când.