Trei sfaturi de la un terapeut care te pot scăpa definitiv de dependența de rețele sociale

de: Teodora Tudosie
13 12. 2019

Dependența de rețele sociale este un fenomen real care afectează o mulțime de utilizatori, chiar dacă nu-și dau seama că suferă de așa ceva.

Rețelele sociale au pornit ca platforme cu ajutorul cărora poți comunica mai bine cu restul oamenilor. Totuși, cu timpul, au început să se vadă și efectele negative ale acestora. Pe măsură ce toată lumea a ajuns să le folosească, psihologii și-au dat seama că acestea afectează și sănătatea mentală și mulți au devenit chiar dependenți de acestea.

Dr. Logan Jones este psiholog și fondator al  NYC Therapy + Wellness și are câteva sfaturi pentru tine, ca să poți s-o iei mai ușor cu social media.

Sfaturi de la terapeut care te pot scăpa de dependența de rețele sociale

În primul rând, renunțarea la rețelele sociale nu e de ajuns. Asemenea unei dependențe de substanțe, rețelele sociale fac creierul să genereze dopamină de fiecare dată când primești o notificare pe telefon. Astfel, renunțarea bruscă la acestea nu te va ajuta neapărat. În schimb, Jones recomandă să faci pași mai mici pentru a-ți schimba obiceiurile. De exemplu, poți începe prin a dezactiva opțiunea de a primi notificări. De asemenea, îți poți seta anumite perioade în care să nu verifici deloc rețelele sociale.

Ca să poți rezolva problema, trebuie să-ți dai și timp de gândire. Ia în considerare motivul pentru care verifici rețelele sociale. Potrivit lui Jones, oamenii folosesc adesea social media ca o formă de evadare, pentru a evita plictiseala, singurătatea sau o altă emoție negativă. Îți poți pune următoarele întrebări pentru a evalua ce eviți, de fapt, și ce schimbări ai putea face ca să lupți cu dependența de rețele sociale.

  • Ce anume încerci să eviți cu ajutorul rețelelor sociale?
  •  Cum te face să te simți când intri pe rețelele sociale? Te compari cu ceilalți saule folosești pentru a-i judeca pe alții? Te face să te simți inadecvat?
  • Te bazezi pe social media pentru respectul de sine? Dacă te simți bine în pielea ta doar atunci când postările tale primesc multe like-uri, ar putea fi vina ta.

Folosește întărirea pozitivă pentru un a folosi mai înțelept rețelele sociale. Aceasta presupune ca după fiecare comportament să se obțină un stimul pozitiv.  Astfel, Jones recomandă să alegi în locul rețelelor sociale ceva mai pozitiv cu care să-ți ocupi timpul, precum cititul, sportul sau activități în oraș cu prietenii.