Tratamentul experimental care te-ar ajuta să învingi frica de păianjeni

de: Diana Radu
07 10. 2019

Dacă faci parte din categoria oamenilor care suferă de arahnofobie – frica nejustificată de păianjeni, cercetătorii au descoperit cum te pot ajuta să scapi de această frică. Iată cum îți poți învinge trama de păianjeni.

Oamenii de știință sunt de părere că teama de păianjeni ar putea să își aibă originile în procesul de evoluție a creierului. Asta pentru că în trecut, această frică față de arahnide le-a salvat de multe ori viața strămoșilor noștri și care se pare că s-a păstrat în creierul nostru chiar și în ciuda evoluției umane.

Tratamentul experimental care ar putea ajuta enorm oamenii

În acest sens o echipă de cercetători din Marea Britanie au descoperit un tratament nou experimental care te-ar putea scăpa de frica nejustificată de păianjeni. Și se pare că cheia acestui tratament ar putea fi chiar bătăile umane ale inimii. Mai exact, aceste bătăi ale inimii ar putea fi încorporate într-o terapie computerizată de expunere. Această terapie presupune mai multe metode de expunere a oamenilor la obiectele fricii lor.

„Mulți dintre noi avem un tip sau altul de fobii – pot fi păianjeni sau clovni sau chiar tipuri de mâncare”, a explicat psihiatrul și cercetătorul senior Hugo Critchley, de la Universitatea din Sussex. „Tratamentul implică de obicei expunerea persoanei la teama sa, dar asta poate dura mult timp”.

Pentru a testa eficiența tratamentului, cercetătorii britanici au realizat un studiu în cadrul căruia au analizat 53 de oameni sănătoși, a căror nivel de arahnofobie s-a dovedit a fi foarte ridicat în urma chestionarelor online. Astfel, participanții au fost împărțiți în trei grupuri.

Primul grup a fost expus la imagini cu păianjeni care apăreau în timpul sistolei (momentul când mușchiul inimii se contractă). Al doilea grup a fost expus la imagini în timpul diastolelor (momentul când mușchiul inimii se relaxează). Al treilea grup a fost de control, oamenilor din el fiindu-le prezentate imagini în momente complet aleatorii.

Rezultatele au arătat că primul grup, adică cei care au văzut imaginile cu păianjenii în sincron cu bătăile inimii, au simțit cel mai mic nivel de frică. „Studiul nostru arată că felul în care răspundem la temerile noastre poate depinde de faptul că le auzim în timp ce inima noastră bate sau între bătăile inimii”, a spus Critchley. „Ai putea spune că suntem la o bătaie a inimii distanță de a-i ajuta pe oameni să-și înfrângă fobiil”.