26 sept. 2019 | 14:09

Experimentul fără precedent care a încercat să explice de ce ne e frică

ȘTIINȚĂ
Experimentul fără precedent care a încercat să explice de ce ne e frică

Oamenii de știință au reușit în sfârșit să explice cum apare sentimentul primitiv și instinctiv de frică. În acest sens, au realizat un experiment înspăimântător, dar știi cum se spune: scopul scuză mijloacele.

O echipă de neurologi de la Universitatea din California a realizat un experiment care scoate la iveală modul în care se formează senzația de frică la nivelul creierului. Și chiar dacă crezi că frica nu îți aduce niciun avantaj, cercetătorii spun că frica îți poate salva viața, deoarece aceasta dă semnalul de alarmă către creier.

În cadrul studiului cei nouă participanți curajoși au primit ca sarcină să urmărească o serie de de scene neliniștitoare din filme horror, în timp ce o cască de electrozi atașată pe capul lor va înregistra activitatea neuronală din amigdală și hipocamp (părți ale creierului cruciale pentru emoție și memorie). Astfel, cercetătorii au avut ocazia de a vedea cum procesează creierul informațiile de la o milisecundă la alta.

Ce spun cercetătorii despre experimentul dedicat sentimentului de frică?

„Analizarea reacțiilor cerebrale în momentul unei frici intense ne-ar putea ajuta să găsim un antidot pentru tratarea tulburărilor de anxietate”, a declarat Jack Lin, profesor de Neurologie Clinică. „Deși modul de testare nu e tocmai convențional, tot procesul greoi pentru pacient este doar spre binele și sănătatea sa mentală”.

Potrivit rezultatelor obținute de specialiști, atunci când cineva vede o imagine înspăimântătoare, amigdala extrage proiecția acelei informații pentru a realiza importanța pe care o are pentru supraviețuirea zilnică a pacientului, iar apoi trimite știrea respectivă la hipocamp, pentru a-l atenționa.

Chiar dacă studiul a fost destul de dificil, acesta este relevant din mai multe puncte de vedere, cum ar fi faptul că procesul explicat mai sus se petrece doar în momentul în care privești imagini înfricoșătoare, iar înțelegerea acestui fenomen îi ajută pe specialiști să identifice cele mai bune metode pentru tratarea anxietății.