Transplantul de inimă va fi revoluționat cu organe create în spațiu

de: Teodora Tudosie
01 02. 2019

Organele printate 3D deja nu mai sunt o noutate, dar încă dau bătăi de cap oamenilor de știință. Pentru a rezolva problemele pe care le întâmpină, aceștia s-au orientat către un mediu, cred ei, mai propice printării de organe: spațiul cosmic.

Startup-ul american Techshot colaborează cu NASA pentru a putea printa 3D în spațiu organe gata pentru a fi transplantate pe Pământ. Aceștia lucrează la o bioimprimantă 3D pe care să o trimită la Stația Spațială Internațională unde microgravitația ar putea ușura și îmbunătăți procesul complicat.

Inimile printate 3D trebuie să crească în jurul unor sisteme de susținere, pentru a nu se prăbuși sub propria greutate. Cea mai mare problemă cu care cercetătorii se confruntă după  ce folosesc imprimantele 3D pentru a obține organe viabile o reprezintă îndepărtarea de țesutul fragil a acestor sisteme de susținere. Techshot crede că răspunsul la această problemă ar putea fi lipsa gravitației. Astfel, nu ar mai fi nevoie de vreo „schelă” care să susțină inima proaspăt printată.

Samsung Galaxy S10 Plus ajunge online în imagini „oficiale”

Rich Boling, un executiv al companiei Techshot, a declarat că scopul final este să ofere o soluție pentru un deficit de organe care cauzează moartea a 20 de oameni pe zi doar în Statele Unite, în așteptarea unui transplant de organe.

Imprimanta urmează să fie lansată către Stația Spațială Internațională în mai 2019. Cercetătorii sunt conștienți, însă, că va dura ceva timp până când vor putea printa un organ funcțional și nu se așteaptă să înceapă procesul mai devreme de 2025. Dar Techshot este încrezătoare că bioimprimanta va putea fi folosită pentru a printa inimi în scop comercial.