Telefonul tău, mai greu când e încărcat: care este explicația științifică
Spre deosebire de majoritatea miturilor care se propagă pe internet, dacă ești de părere că telefonul tău este un pic mai greu atunci când este încărcat, ai dreptate. Există o explicație logică pentru acel fenomen, chiar dacă nu-ți pleacă nimic fizic din aparat și nici nu adaugi.
În funcție de cât de bine te pricepi la fizică sau, mai bine zis, la electronică, s-ar putea să trăiești cu impresia că bateria din telefonul tău, atunci când este încărcată, găzduiește un număr foarte mare de electroni. În timp ce-l folosești, ”rezervorul” se golește și, de aici, vine simbolul bateriei goale pe care îl vezi pe ecran.
În realitate, bateria ta găzduiește energie, aceea se manifestă în interiorul acumulatorului prin legături chimice între ioni, aceiași ioni pe care îi vezi inscriptionați pe baterie sub forma siglei Li-ion sau Litiu-Ion. Legăturile respective pot fi folosite pentru a produce curent electric într-un circut, în momentul în care părăsesc acumulatorul. Numărul fizic de particule dintr-o baterie nu se schimbă odată cu uzura ei.
Dacă îți asumi particularitățile de mai sus, ideea că telefonul este mai greu când ai bateria încărcată devine și mai ciudată.
Ce explicație ar putea fi pentru un telefon mai greu când e încărcat
Explicația pentru acel fenomen pleacă însă de la teoria relativității a lui Einstein. Populara formulă e=mc² se traduce prin descoperirea unei legături între energie măsurată în Joule, masă în grame și pătratul vitezei luminii.
Teorie din spatele formulei lui Einstein este una destul de complexă, dar trebuie să rămâi cu un lucru simplu. Există o legătură între energie și masă. Cele două sunt conectate și proporționale, iar modul în care se petrece acel fenomen este mai puțin relevant.
În contextul în care tu ai mai multă energie în telefon, acesta este un pic mai greu nu din cauza unui număr mai mare de electroni sau a unui volum suplimentar de materie intangibilă. Pur și simplu, telefonul tău are ”ceva” care este mai greu în raport cu gravitația pământului, aceasta din urmă fiind responsabilă de greutate.
Trebuie să pleci de la ideea că gravitația ”trage în jos” nu doar un obiect fizic, ci și energie. Ca urmare, greutate este determinată de suma dintre masa totală și energia conținută într-un obiect. Pentru că o baterie încărcată are mai multă energie, gravitația pământului acționează mai puternic asupra sa și, implicit, terminalul devine mai greu.
În mod previzibil, diferența este infimă, dar există. Ca referință, o baterie de 2000 mAh și 5V conține echivalentul energetic a 36.000 Joules. Când împarți însă acea valoarea la pătratul vitezei luminii, pentru a obține o masă, rezultatul este de nivelul unei bacterii, infim.