Telefoanele care emit cele mai multe radiații: chinezii domină acest top
Pe lângă specificații, sisteme de operare sau autonomie, telefoanele mai sunt judecate și pe baza dozei de radiații pe care o emit. În acest caz, telefoanele chinezilor sunt cele mai problematice.
Un top al telefoanelor care emit cea mai mare doză de radiații radio ne arată că Xiaomi se apropie cel mai mult de limita admisă (sub 2 w/kg, adică 2 wați per kilogram). Xiaomi Mi A1 ajunge la 1,75 w/kg. SAR e un acronim de la specific absorption rate (rata specifică de absorbție energie) și reprezintă cantitatea de energie corespunzătoare undelor de radiofrecvență absorbită de corp.
SAR e măsurată atât pentru cap, cât și pentru corp. În cazul topului de acum, a fost înregistrată doar pentru cap, în timpul unui apel. Problemele generale care pot apărea din cauza unei valori SAR prea mari sunt dureri de cap, oboseală, senzația de căldură în zona urechii (sau unde e ținut telefonul) și chiar senzații de iritare a pielii.
Revenind la top, OnePlus 5T e pe locul doi cu 1,68 w/kg, urmat de Xiaomi Mi Max 3 cu 1,58 w/kg și OnePlus 6T cu 1,55 w/kg a ajuns pe locul patru.
Nu e totul doar despre telefoane chinezești, pentru că în top au ajuns și iPhone 7 (1,38 w/kg), Google Pixel 3 (1,33 w/kg) și Sony Xperia XZ1 Compact (1,36 w/kg). Dar da, majoritatea telefoanelor sunt chinezești, după cum poți vedea în imaginea de mai jos.
Spre comparație, sunt și telefoane care înregistrează chiar și sub 0,5 w/kg, cum ar fi Samsung Galaxy S8, Samsung Galaxy S9, LG Q6 sau ZTE Axon Elite. Majoritatea celor sigure sunt Samsung. Totuși, situația nu e așa gravă, în topul de mai sus, cum a fost în Franța cu telefoane ieftine, și foarte ieftine, care au ajuns lejer la peste 2 w/kg.
Neffos X1 TP902, de exemplu, a ajuns la 2,52 w/kg. Am pomenit acest telefon pentru că a înregistrat cea mai mare valoare, în topul francezilor, dar și pentru că un brand al companiei chineze TP-Link care produce echipamente de rețelistică.