Stricarea dinților, de domeniul trecutului: un nou gel previne distrugerea smalțului
În funcție de problemele pe care le ai, sumele pe care le lași la stomatolog pot fi fabuloase. O nouă soluție ar putea facilita întărirea dinților și prevenirea unor investiții semnificative.
Pe parcursul vieții, corpul tău este responsabil de două seturi de dinți. În frageda copilărie, ai dinții de lapte. După o perioadă, acel set îți este înlocuit de dinții permanenți. Din păcate, deși dinți reprezintă cele mai dure oase din organism, din cauza pierderii smalțului dinților, nu durează mult până ajungi cu ei la dentist. Pierderea smalțului din cauza alimentației, a zahărului și a băuturilor acidulate duce la carii și probleme grave cu dantura.
Problema cu smalțul dinților este că, odată pierdut, nu se regenerează. Spre deosebire de oase, mușchi sau piele, după ce a fost generat împreună cu dinții, celulele responsabile de smalț mor. Nu contează dacă s-a erodat, s-a ciobit sau s-a crăpat, nu mai ai altul.
Din fericire pentru noi, o echipă de cercetători din China a reușit să creeze o soluție lichidă care facilitează dezvoltarea smalțului dinților. În lucrarea publicată în Science Advances, se explică modul în care funcționează acest gel revoluționar. Aparent, lichidul include un material care emulează procesul natural de mineralizare al stratului exterior al dinților noștri.
Procesul care se petrece la nivelul dinților, după tratamentul cu gelul dezvoltat de chinezi este intitulat biomineralizare. Acesta constă în secreția de proteine de către celulele ameloblaste care, după scurt timp, se transformă în smalț.
În perioada de cercetare, oamenii de știință de la Școala de Medicină din cadrul Universității Zhejiang au combinat cele două substanțe prezente în smalțul dinților. Este vorba de calciu cu ioni de fosfat. Acele prafuri au fost introduse într-o soluție alcoolică împreună cu un compus chimic intitulat trimthylamină. Rezultatul se aplicat pe mostre de dinți defecți pentru analizarea rezultatelor.
Au fost suficiente 48 de ore până când, pe mostrele de test, s-a format un strat de smalț cu o grosime de trei micrometri sau 0,3 milimetri. În trecut, cercetătorii au mai încercat să lucreze la regenerarea smalțului, dar acest lucru a fost imposibil pentru că nu putea fi recreat în laborator, iar natura sa complexă, cristalină sau casabilă nu era foarte bună pentru teste.
Echipa de cercetători este optimistă că nu ar trebui să dureze mai mult de un an sau doi până când vor avea loc testele clinice. Până atunci, însă, trebuie să se mai realizeze niște experimente în interiorul gurii unor oameni. La ora actuală, există foarte multe paste de dinți și multe alte produse care se laudă cu protejarea smalțului dinților. Acelea nu sunt însă soluții de tratament în cazul în care te confrunți deja cu o astfel de problemă. Acelea sunt metode de prevenire a problemei, în timp ce creația chinezilor este un tratament de remediere.