Schimbarea pregătită de Google pentru toate telefoanele cu Android

de: Răzvan Băltărețu
10 09. 2019

Android e un sistem de operare open source. N-ar fi însă deloc util fără serviciile Google, mai ales Play Store. Și tocmai magazinul cu aplicații va trece acum printr-o schimbare foarte mare.

Schimbarea pe care Google vrea s-o facă presupune modificarea unui sistem care funcționează încă de când Apple a introdus App Store. În prezent, există două moduri în care poți obține aplicații: gratis sau pe bani. Iar când plătești, fie o faci o singură dată, și folosești aplicația respectivă pe vecie (oarecum), fie pe bază de abonament.

Google vrea acum să facă din abonare cel mai simplu mod în care poți accesa aplicații pe bani. Astfel, compania vrea să introducă un sistem de abonamente în Play Store, iar de banii aceia să folosești ce aplicație vrei. Sau ce aplicație e disponibilă.

Google ar face din Play Store un Netflix al aplicațiilor de Android

Abonamentele Google Play Pass vor putea fi luate direct din magazinul cu aplicații. Prețul de pornire ar fi de cinci dolari pe lună, iar pachetul ar include sute sau mii de aplicații pentru care altfel ar trebui să plătești separat. Sistemul are și o perioadă de încercare de 10 zile.

Google este încă în stadiul în care colectează feedback pentru schimbarea asta. La nivel vizual, la nivel de prețuri și la nivel de implementare lucrurile ar fi stabilite. Ce nu-i încă cert e feedbackul din partea utilizatorilor. Și mai trebuie o lansare oficială, ceea ce s-ar putea întâmpla când sunt prezentate noile telefoane Google Pixel.

iPhone încă domină Android, când vine vorba de bani

La prima vedere, ar fi cea mai rapidă cale de-a convinge oameni să plătească pentru aplicații și jocuri. Android încă are un handicap foarte mare în fața iPhone la capitolul acesta. În 2018, de exemplu, App Store a generat venituri aproape duble, față de Play Store, pentru dezvoltatori.

Deși telefoanele cu Android au un preț mediu mai mare, mulțumită Huawei și Samsung, în primul rând, per total e o piață cu peste două miliarde de dispozitive în care cele mai multe sunt modele ieftine folosite de oameni care n-ar plăti pentru aplicații.

Cu Play Pass, Google ar putea convinge mai mulți utilizatori să încerce și versiuni plătite. Ce nu-i cert acum, iar compania s-ar putea lovi de problema asta, e cât de mult vor câștiga dezvoltatorii. Deocamdată, pentru acces la Play Store, Google își ia 30% din orice vânzare și 15% din abonamente in-app, dacă abonații rămân cel puțin 12 luni (și plătesc).