Rusia nu are nevoie de internetul global și demonstrează oficial acest lucru 

de: Teodora Tudosie
24 12. 2019

Rusia vrea de mai multă vreme să-și creeze propriul internet, ca să nu mai depindă de restul lumii, iar acum pare că îi va și reuși.

Guvernul rus a anunțat luni, 23 decembrie, că testele prin care voia să verifice dacă se poate deconecta de la internetul global au avut succes. Astfel, statul a reușit să se deconecteze de la rețeaua pe care o folosește toată lumea. În schimb, a folosit cu succes rețeaua internă la care lucrează deja de o periaodă bună de timp.

Testele au început săptămâna trecută și au durat mai multe zile. Au implicat agenții guvernamentale ruse, furnizori locali de servicii de internet, dar și companii locale de internet rusești. Traficul a fost redirecționat intern, iar rezultatele au avut succes, a menționat guvernul într-o conferință de presă. Astfel, RuNet devine cea mai mare rețea intranet din lume.

Ce a reușit Rusia să facă

În esență, prin aceste teste, statul a urmărit să vadă dacă infrastructura națională, denumită RuNet, poate funcționa fără acces la sistemul global DNS și internetul extern.

Guvernul nu a dat foarte multe detalii tehnice. Totuși, a menționat că a testat mai multe scenarii de deconectare. Printre acestea, s-a numărat și un scenariu care a simulat un atac cibernetic care ar fi provenit dintr-o țară străină.

„S-a dovedit că, în general, atât autoritățile, cât și operatorii de telecomunicații sunt pregătiți să răspundă în mod eficient la posibilele riscuri și amenințări și să asigure funcționarea internetului și a rețelei de telecomunicații unificate în Rusia”, a declarat Alexei Sokolov, șeful adjunct al Ministerului Dezvoltare digitală, comunicații și mass-media.

Țara vrea astfel să-și creeze un „internet suveran”, care ar putea funcționa fără să fie conectat la marile servere mondiale. Statul rus are și o lege pentru așa ceva. A intrat în vigoare la 1 noiembrie. Prin aceasta, vrea să deconecteze țara de la rețelele de internet globale și să blocheze accesul la conținut pe care guvernul îl consideră o amenințare la securitatea națională.