România, săraca țară bogată: care sunt orașele ”înstărite” și cât câștigăm față de Europa

de: Alexandru Puiu
24 10. 2019

Un nou studiu ajuns online în ultimele zile confirmă situația foarte gravă financiară în care se află majoritatea românilor, mai ales dacă faci o comparație cu alte țări europene.

Românii s-au obișnuit de mult timp să fie la coada Europei când vine vorba de condiții de trai, dar nu te-ai fi așteptat ca situația să fie atât de gravă în privința salariilor. Nu de alta, dar ai sperat probabil să nu fim atât de jos în topul european al puterii de cumpărare și al economiilor.

Românii se află pe locul 32 din 42 de țări din Uniunea Europeană în privința avuției. Ca referință, în medie, câștigăm de aproximativ zece ori mai puțin decât locuitorii din Luxemburg sau Elveția. Chiar și așa, cei mai puțin săraci dintre săraci sunt bucureștenii, cu venituri de peste 10.000 de euro pe an, în medie. La polul opus al spectrului, majoritatea oamenilor din Vaslui nu se apropie nici măcar de jumătate din această valoare.

Dincolo de graniță, cel mai bine o duc cei din Lichtenstein. Un locuitor din micuța țară europeană are aproximativ 70.000 de euro pe an pentru cheltuieli. La mică distanță, în același top, se află Elveția și Luxemburg. Media încasărilor din țara noastră este de aproximativ 5881 de euro pe cap de locuitor, imediat după Polonia și Ungaria. Cu această valoare deloc generoasă, românașii sunt pe locul 32 în clsamentul european. Pe ideea de ”capra vecinului”, singurii care o duc mai rău decât românii sunt cetățenii din Ucraina.

Media europeană stabilită prin acest studiu recent este de 15.000 de euro încasări anuale. Singurii românii care se apropie un pic de respectivul număr sunt cei din București, cu o medie de 10.500 de euro pe an. Din păcate pentru restul țării, un bucureștean câștigă de cele mai multe ori cu aproape 80% mai mult comparativ cu românii din provincie. În Vaslui, venitul mediu este de 3700 de euro.

Dacă te gândești unde să te muți în țară, pe lângă București, cel mai bine este în Timiș, Cluj, Ilfov, Brașov și Sibiu. În schimb, nu o duc grozav nici celelalte județe din apropierea Vasluiului, Buzău, Bacău, Piatra Neamț, Suceava, Botoșani. La fel de prost o duc și cei din sudul țării: Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași.

Potrivit GFK, studiul este făcut în baza cifrelor oficiale, furnizate de Institutul Național de Statistică. Consumatorii își acoperă din puterea de cumpărare cheltuielile legate de alimentație, întreținere, servicii, energie, asigurări, dar și cheltuielile cu vacanțele și transportul.