România ar putea rămâne fără infrastructură Huawei: ce conține proiectul PNL
După ce Donald Trump a început să aibă o problemă cu utilizarea echipamentelor Huawei în infrastructura de telecomunicații din SUA, mai multe țări au adoptat o atitudine similară. Se pare că și România este pe listă.
Conform unui raport Reuters, cel mai mare partid de opoziție din România va declanșa o investigație publică privind contribuția Huawei la infrastructura critică actuală. În același timp, PNL încearcă să oprească participarea gigantului chinez la dezvoltarea infrastructurii 5G din țara noastră. Motivul are legătură cu ”îngrijorarea crescândă legată de securitate” în raport cu Huawei, au declarat experții IT din PNL.
„Avem nevoie să ne protejăm interesele strategice și există multe suspiciuni”, a declarat deputatul PNL Pavel Popescu, care face parte din Comisia pentru tehnologia informației a Camerei. „Este extrem de urgent să blocăm orice tranzacții publice, contracte, licitații cu compania chineză”, a spus el. Problema cu astfel de practici agresive este însă că, în afară de suspiciuni, nu există nicio dovadă reală vizavi de practicile de spionaj ale Huawei.
Oficialul PNL a folosit ca argument pentru proiectul partidului un memorandum de înțelegere semnat în 2012 de către Huawei și ministrul Telecomunicațiilor din acea perioadă. În teorie, documentul dă posibilitatea companiei chineze să participe la construcția sistemului național de informare și comunicare, la monitorizarea traficului și la proiectele de tip e-guvernare. Mai mult, Ministerul Comunicațiilor se obliga să ofere sprijin „în vederea inițierii proiectului de Rețea Integrată a Transelectrica al cărui memorandum de Ințelegere a fost semnat la Beijing la data de 6 septembrie 2012”.
Huawei a negat în mod repetat intenția de spionaj pentru statul chinez. Compania este prezentă pe piața românească din 2003. Niciun mare operator de la noi nu s-a ferit până la această oră de echipamente Huawei. Tehnologia chinezească a fost folosită în egală măsură de către Orange, Vodafone, Telekom și RCS&RDS. În contextul în care operatorii locali se pregătesc de licitația 5G și au început deja investițiile în infrastructură cu echipamente Huawei, proiectul PNL s-ar putea dovedi destul de costisitor.