Proiectul MAI care arată că statul n-a învățat nimic după cazul Caracal

de: Ciprian Ioana
06 12. 2019

Ministerul de Interne – MAI – a venit cu un proiect pentru căutarea persoanelor dispărute. Poate te-ai fi așteptat să rezolve exact problemele care au dus la tragedia din Caracal. În mare parte, inițiativa MAI nu prea rezolvă nimic.

Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică un proiect care, teoretic, ar trebui să îmbunătățească intervențiile în cazul persoanelor dispărute. Practic, însă, nu rezolvă mare lucru. Între altele, sunt menționate acolo înființarea unor unități specializate, crearea unei baze online cu voluntari și prioritizarea cazurilor.

MAI urmărește ca orice dispariție semnalată să fie preluată „de îndată”. Numai că totul arată bine doar pe hârtie. La alte aspecte importante, precum orarul perchezițiilor, statul arată că n-a învățat nimic după cazul Caracal.

Proiectul MAI vine după cazul Caracal

Vine după cazul Caracal, dar nu îmbunătățește foarte mult intervențiile de acest fel. Primul lucru care-ți sare în ochi când citești proiectul e programul perchezițiilor. Practic, acestea vor fi interzise între orele 22:00-6:00, așa cum prevede legea și în prezent.

Dacă-ți aduci aminte, la cazul Caracal, polițiștii susțineau că au așteptat în fața porții lui Gheorghe Dincă până s-a făcut 6 dimineață pentru a putea interveni. Procurorul ar fi fost cel care a cerut respectarea legii cu strictețe. În proiectul MAI sunt adăugate doar două excepții.

Perchezițiile se pot face și noaptea doar dacă ele au loc într-un local deschis publicului la acea oră sau dacă polițiștii știu clar că cineva din interior este în primejdie.

Doar că a doua excepție e prevăzută și de legea actuală. Nimic nou, așadar. În noul proiect al MAI se prevede că sesizarea cu bună știință a unor cazuri false de dispariție se pedepsește cu până la cinci ani de închisoare.

Cazurile de dispariție, rezolvate cu ajutorul voluntarilor

Potrivit MAI, „dispariția unei persoane poate fi sesizată de către orice persoană, prin orice mod de comunicare”. Orice persoană fizică sau juridică, denumită „persoană parteneră”, poate adera, în mod voluntar și gratuit, la efortul autorităților în găsirea persoanelor dispărute.

Ce fac voluntarii?

  • a) mediatizarea cazului, prin intermediul resurselor disponibile;
  • b) elaborarea unor postere, pliante, clipuri audio-video sau alte asemenea materiale de informare privind persoane dispărute;
  • c) participarea în teren la căutarea persoanei dispărute sau la distribuirea unor materiale de informare;
  • d) punerea la dispoziția autorităților competente a unor mijloace tehnice sau logistice.

Aderarea persoanelor partenere se face printr-un mecanism de înregistrare online, mai precizează Ministerul de Interne.

Proiectul MAI poate fi consultat AICI.