Care sunt cele mai dorite programe software de către companii

de: Florin Cașotă
14 01. 2019

Știm că firmele din România nu sunt cele mai tehnologizate, dar care sunt programele software pe care cele mai multe companii de la noi din țară le folosesc?

Companiile care vor să crească exponențial trebuie să fie deschise tehnologiei și să apeleze la ea pentru eficientizarea operațiunilor sau pentru creșterea veniturilor.

Pentru achiziția de astfel de programe, companiile pot apela șa marketplace-uri precum Softlead, ce include 30 de tipuri de categorii de soluții informatice necesare atât start-up-urilor, cât și companiilor mari și foarte mari.

Drept urmare, cele mai căutate programe software au fost cele de ERP (15%), software medical (12.62%), managementul documentelor (12.43%),  software de gestiune (10.58%), HR (10.20%), CRM (8.91%).

Comparativ cu anul precedent, interesul pentru soluții software de tip ERP s-a dublat, în timp ce aplicațiile dedicate gestionării resurselor umane și cele de tip CRM au crescut cu peste 30%.

Programe software de tip RPA (Robotic Process Automation) și Master Data Harmonization sunt cele mai noi tipologii de soluții software listate în cadrul platformei, urmând ca în anul 2019 toate categoriile incluse să fie actualizate și îmbunătățite cu noi categorii.

Industriile medical, producție, horeca și retail sunt cele mai importante segmente de piață care generează oportunități de implementare a tehnologiilor software. Pe locuri secundare se află construcțiile, transporturile, IT-ul și agricultura, dar au existat cerințe multiple și pentru industriile bancare, educaționale, asigurări, imobiliare, pharma, juridic, turism.

În ceea ce privește localizarea geografică a companiilor care au trimis solicitări valide pentru programe software și servicii complementare, București, Ilfov, Brașov, Cluj și Sibiu sunt cele mai bine reprezentate zone

Piața internă de software și de servicii IT este estimată la o valoare de 975 de milioane de euro în 2017, conform ANIS. Acesta contribuie cu 75.6% la valoarea întregului sector IT și este unul dintre cele mai interesante și reprezentative repere ale economiei locale.

România este încă în spate în ceea ce privește utilizarea serviciilor cloud și doar 10% din firmele din țară apelează la cloud, sub media de 26% din Uniunea Europeană.