Poziția cheie pe care o are România în cea mai mare urgență la nivel european

de: Ciprian Ioana
28 11. 2019

Europa se pregătește să rezolve cea mai presantă problemă de pe continent și chiar a declarat stare de urgență pe acest subiect. Și România, prin comisarul european, va juca un rol cheie în tot acest proces.

Parlamentul European încearcă să atragă un semnal de alarmă referitor la schimbările climatice. Există o serie de avertismente venite de la specialiști care vorbesc despre vremuri nu tocmai bune pentru planetă.

Încălzirea globală reprezintă un risc uriaș, iar autoritățile de la Bruxelles se pregătesc pentru ce e mai rău.  Și trag un semnal de alarmă către guvernele statelor-membre. Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care declară situația de urgență privind clima și protecția mediului în Europa și la nivel global.

Iar România va juca un rol cheie în procesul de adoptare a măsurilor.

România, rol cheie în gestionarea schimbărilor climatice

Două sectoare despre care Bruxellesul crede că vor fi puternic afectate de noile politici europene sunt transportul aviatic și transportul maritim. Parlamentul Europan a cerut accelerarea reducerii emisiilor globale din aceste sectoare, iar o misiune dificilă îi va reveni Adinei Vălean, comisarul european pe Transport.

Deputații consideră că nivelul de ambiție existent este insuficient pentru reducerea semnificativă a emisiilor din aviație și sectorul maritim, potrivit unui comunicat al Parlamentului European. Ar trebui ca toate țările să includă emisiile provenite din transportul maritim și aviația internațională în contribuțiilor stabilite la nivel național, au adăugat deputații.

Aceștia solicită de asemenea Comisiei să includă sectorul maritim în Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS).

Europarlamentarii își propun o țintă de reducere a emisiilor cu 55% până în 2030. De asemenea, mai există și obiectivul de limitare a încălzirii globale sub 1.5°C.

Europa, stare de urgență din cauza climei

„Parlamentul European a adoptat acum o poziție ambițioasă pentru conferința COP 25 de la Madrid. Având în vedere situația de urgență privind clima și protecția mediului, este esențial să reducem emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030. De asemenea, este un mesaj clar și oportun pentru Comisie cu câteva săptămâni înainte de publicarea comunicării privind Pactul ecologic”
Pascal Canfin (Renew Europe, FR) – președintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară

Rezoluția PE, prin care se declară situația de urgență privind clima și protecția mediului, a fost adoptată cu 429 de voturi pentru, 225 împotrivă și 19 abțineri.