Iată cât de departe ajunge plasticul pe care îl folosești
Plasticul este un material pe cât de util, pe atât de periculos pentru mediu. Cercetătorii au descoperit mai nou că fragmentele mici de plastic ajung chiar și în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii.
Vântul poartă tot felul de particule cu el atunci când bate – praf, microbi și chiar plastic – și le poartă în cele mai izolate regiuni ale lumii. Cercetătorii au găsit adânc în solul din Munții Pirinei din Franța o grămadă de microparticule de plastic. Media a fost de 249 de fragmente și 44 de fibre de plastic per metru pătrat. Deși solul provenea din cele mai neîntinate zone din Europa, nivelul de poluare era comparabil sau chiar mai mare decât cel din orașele mari, precum Parisul.
Cu ajutorul simulărilor atmosferice, dar și a traiectoriilor pe care le are aerul, oamenii de știință au reușit să găsească traseul poluării către orașele mici din zonă. Descoperirea lor arată că microparticulele de plastic pot călători până la 100 de kilometri în atmosferă sau chiar mai departe.
„Ne așteptam oarecum [să găsim microparticule de plastic] într-un oraș, fiind purtate [de vânt] de colo-colo”, a explicat Steve Allen, de la University of Strathclyde. „Dar acolo sus? Numărul este impresionant”.
Descoperirea oamenilor de știință arată că poluarea umană nu are limite. Studiul în sine a fost unul mic, dar este un punct de pornire important. „Noi sugerăm că microparticulele de plastic pot ajunge și afecta zonele izolate, abia populate, prin transportul atmosferic”, a fost concluzia autorilor.
„Aceste particule de plastic sunt cu mult mai mari decât particulele de praf pe care le-am găsit, deși am găsit și niște particule de praf uriașe”, a spus geologul marin Michèlle van der Does. „Dar densitatea lor este mult mai mică, așa că sunt mai ușor transportate pe distanțe mai mici”.
Dacă autorii studiului au dreptate, atunci microparticulele de plastic s-ar putea afla chiar și în aerul pe care îl respirăm. Studiul întreg îl găsești în jurnalul Nature Geoscience.